Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Herec Bolek Polívka převzal na festivalu v Ostrově na Karlovarsku Zlatou buřinku

Lampionovým průvodem a pouličními show začal 54. ročník šestidenního Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana. Potrvá do 30. září a představí dětské filmy, přednášky mediální výchovy i počítačové hry. Následovala promenáda herců a filmařů po červeném koberci. Mezi nimi byl také Bolek Polívka, který na festivalu převzal Zlatou buřinku za dlouholetý přínos dětské tvorbě.

Polívka se vedle filmů pro dospělé objevil třeba v pohádkách Tři bratři, Řachanda nebo Anděl Páně 2. Zlatou buřinku v minulosti pořadatelé udělili například režisérovi Václavu Vorlíčkovi nebo nynějšímu prezidentovi ostrovského festivalu Zdeňku Troškovi.

„Polívka převzal cenu celou ze zlata, jen 35 tisíc korun stála výroba," řekl umělecký manažer festivalu a ředitel domu kultury Lukáš Lerch. Zlatou buřinku obnovují organizátoři po dlouhé době, předávala se deset let do roku 2010, poté byla pauza. „S tím, že se snažíme festival restartovat a dát mu novou energii," uvedl. V hlavní soutěži se objeví osm celovečerních filmů, ale na rozdíl od minulých letech získala přehlídka premiéry i předpremiéry, které ještě neběžely v kinech - například Srdce na dlani, Princ Mamánek, Léto patří rebelům a Ako som sa naučila lietať. Dále bude na festivalu soutěžní sekce studentských filmů a seriálové tvorby. Loni u porotců uspěly filmy Zakleté pírko, Smečka nebo seriál Ochránce.

„Denně bude v průměru šest projekcí. Soutěžní promítání ve velkém kinosále se 400 místy jsou vždy plná," řekl Lerch. Na jihozápadě Čech jde o největší festival dětský filmový a televizní festival. „Vznikl odspoda. Je spojený s městem a s nějakou tradicí, která vycházela z klubu Martin, což bylo sdružení nadšenců pro film," řekl. Návštěvnost přehlídky včetně doprovodného programu se pohybuje kolem 11 tisíc diváků.

„Festival je jednoznačně největší kulturní akcí ve městě, velký svátek dětí a filmařů. Základem diváků jsou školní děti, zejména z Ostrova. Součástí festivalu jsou soutěžní projekce pro děti základních škol od 8 do 12 let a pak pro gymnázia od 12 do 18 let," řekl místostarosta Marek Poledníček. Podle něj je ambicí přehlídky nejen, aby děti chodily do kina, ale také, aby se inspirovaly a chtěly se dívat na audiovizuální dílo na velkém plátně, což je jiný zážitek než na televizi nebo tabletu. Město chce modernizovat kinokavárnu, kde bude nabízet komornější klubové filmy.

Novinkou letošního ročníku je filmová laboratoř. Jde o workshop, kdy budou děti pod vedením odborníka tvořit film. Na festivalu si také mohou pod dohledem profesionálů vyzkoušet role moderátorů, kameramanů, střihačů a své mediální výstupy prezentovat ostatním divákům.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Festival Ostrov

Štítky ČR, správa, film, děti, festival, Ostrov, Bolek Polívka, Karlovarský kraj, herec, Ota Hofman, Václav Vorlíček, Zdeněk Troška, přednáška, dětský film, Tři bratři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

ALE ČERVENÝ NOS MÁ ZA ODMĚNU POŘÁD.....

Pondělí, 3. října 2022, 05:44Odpovědět

Herec Bolek Polívka převzal na festivalu v Ostrově na Karlovarsku Zlatou buřinku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.