Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Mariánské Lázně mají po letech oficiálně uznanou městskou vlajku

Mariánské Lázně na Chebsku mají po letech platnou vlajku města. Tvoří ji tři barvy - žlutá, bílá a modrá, které vycházejí ze znaku města, a zlatá lilie uprostřed. Na výběru návrhu se podíleli také obyvatelé města. Veřejnosti ji chce radnice představit na slavnostním zahájení lázeňské sezony, které letos připadá na druhý týden v květnu. Vlajka se tak stala oficiálním symbolem města.

„Vlajku již máme schválenou. Muselo to projít poměrně složitým procesem v podvýboru pro heraldiku a vexilologii Poslanecké sněmovny a poté rozhodnutím předsedkyně Poslanecké sněmovny," řekl starosta Martin Hurajčík (ANO).

Nová vlajka vychází z městského znaku, který používají Mariánské Lázně od roku 1865. Oficiálně uznaný byl ale až před osmi lety. S lázeňským městem je historicky spjatá trikolóra - žlutá, bílá, modrá. Protože tyto barvy používá podle starosty již několik dalších obcí, cílem bylo odlišit se. Do středu prostředního pruhu proto umístili zlatou lilii, a to jako takzvané mluvící znamení.

„Lilie je spojovaná s Pannou Marií a je symbolem čistoty a nevinnosti. Zlatá barva navíc symbolizuje život. A Mariánské Lázně navrací zdraví a životní sílu. Lilie navíc připomíná písmeno M či fontánu, což samozřejmě k Mariánským Lázním patří," uvedl starosta.

Představení vlajky je naplánované na zahájení lázeňské sezony, které se uskuteční od 10. do 12. května. Kromě žehnání pramenům je v programu také žehnání nové vlajce. Dál bude vyvěšená na budově radnice a na vlajkových stožárech ve městě na důstojných místech. Používat se bude také při slavnostních příležitostech. Vyvěšovat je budou i partnerská města.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky správa, Mariánské Lázně, vlajka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mariánské Lázně mají po letech oficiálně uznanou městskou vlajku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.