Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Bečovská botanická zahrada smutní. Areál zasáhla sněhová kalamita

Zaměstnanci Bečovské botanické zahrady sčítají škody po sněhové kalamitě, která zasáhla Karlovarský kraj. Přímo v areálu zahrady poškodil sníh několik stromů. Hasiči od půlnoci řešili přes 50 událostí.

Zahrada je dočasně uzavřena. Poškození jak u 100 let starých exemplářů tak i u nových výsadeb (u nich většinou terminál). Míra od 6:30 zachraňuje i stany, Naďa s Lenkou rostliny... uvedli zástupci zahrady na facebookovém profilu. 

Na příspěvek reagovaly desítky lidí. Kdy se zahrada otevře, teď není jasné. Hasiči od půlnoci do deseti hodin dopoledne evidovali pět desítek událostí, z toho 42 v souvislosti se sněžením.


Sněhová kalamita. Foto: HZS KK

„Ve všech případech se jedná o odstranění spadlých, prasklých či nahnutých stromů na komunikace vlivem těžkého sněhu. Události jsou plošně po celém kraji. Od kolegů drážních hasičů máme informaci o uzavření provozu na trati v úseku Mariánské Lázně - Cheb rovněž z důvodu popadaných stromů na koleje či stromů hrozících pádem na koleje. Tuto událost si řeší drážní hasiči samostatně. U uvedených událostí neevidujeme žádné zranění,“ uvedl mluvčí karlovarských hasičů Martin Kasal

Provoz byl zastaven například na trati Cheb - Mariánské Lázně. „Odstraňujeme stromy, které pod tíhou padají nebo jsou na trakčním vedení," doplnil mluvčí Správy železnic Martin Kavka.

Podle webu Českých drah spadlé stromy zastavily provoz i na tratích z Vojtanova do Františkových Lázní nebo z Františkových Lázní do německého Selbu

Teploty byly dnes ráno těsně pod bodem mrazu. Podobně i v Plzeňském kraji lehce mrzne, srážek je tam ale méně, na Šumavě by se ale také měli řidiči připravit na sníh na vozovkách, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu a silničářů.

Sníh v Karlovarském kraji padá zhruba od 400 metrů nad mořem, na horách už druhým dnem. Například na Klínovec se tak znovu vrátilo zimní počasí s několika centimetry čerstvého sněhu a sníh je i na silnicích. Stejně tak na Šumavě v okolí Železné Rudy je zasněženo s teplotami okolo tří stupňů pod nulou.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Bečovská botanická zahrada

Štítky Bečovská botanická zahrada, zahrada, počasí, sníh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bečovská botanická zahrada smutní. Areál zasáhla sněhová kalamita  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.