Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kraj vypisuje dotace na projekty spojené se zadržováním vody v krajině a boji proti suchu

Úbytek vody a vodních zdrojů na území Karlovarského kraje může do budoucna působit velké problémy. Pro chce vedení kraje motivovat obce, spolky a právnické a fyzické osoby k tomu, aby o problematice přemýšleli a přicházeli s preventivními projekty proti suchu, zadržení vody v krajině a péče o zeleň.

„Od témat spojených s pandemií koronaviru se konečně snad vracíme také k dalším věcem, které je potřeba řešit. Jednou z nich je problematika nedostatku vody v krajině, což je zásadní dopad klimatických změn i na území našeho kraje. Na dotace kraj vyčlenil v rozpočtu celkem 5 milionů korun,“ uvedl Karel Jakobec (ODS), uvolněný krajský zastupitel pro oblast životního prostředí.

Karlovarský kraj tuto dotaci vypisuje druhým rokem. Zájemci mohou získat až jeden milion korun a žádat mohou do konce června.

„Z dotačních peněz lze podpořit například výstavbu malých vodních nádrží o maximální výměře 0, 5 hektaru, rekonstrukci a obnovu zaniklých malých vodních nádrží, což pomůže akumulaci vody v krajině. Finance lze využít i na terénní úpravy koryt a břehů vodních toků, obnov nivních luk, vytváření přirozených mokřadů, tůní a rašelinišť a další opatření,“ pokračuje uvolněný zastupitel s tím, že se většinou jedná o nákladné projekty.

„Proto je ideální použít dotaci kraje jako příspěvek na povinný spolupodíl. Samozřejmě v případě, že budou žadatelé usilovat o dotaci rovněž z jiných zdrojů, například z Operačního programu Životní prostředí.“ vysvětlil Karel Jakobec.

Žadateli o dotace se kromě krajských příspěvkových organizací a organizačních složek státu mohou stát také obce, spolky, právnické a fyzické osoby. Podávat mohou i více žádostí, ale do celkové výše 1 milionu korun. "Následná realizace projektu pak může trvat maximálně 24 měsíců," dodala Jana Pavlíková, mluvčí Karlovarského kraje.

Projekty na zadržování vody v krajině realizují některá města v Karlovarském kraji i z vlastních zdrojů. Například v Sokolově nebo Ostrově zadržují dešťovou vodu, kterou používají k zalévání zahrad a parků nebo k oplachu chodníků. V Karlových Varech začala městská společnost Lázeňské lesy obnovovat zaniklé tůně v lesích kolem města a magistrát při rekonstrukci Šeříkové ulice v Sedleci vyzkoušel speciální vodopropustnou dlažbu, která navíc dokáže odfiltrovat i zbytky ropných látek.

„V současnosti v podstatě vše, co naprší, bez užitku odteče z ulic a chodníků do kanalizace. To chceme postupně změnit,“ uvedl náměstek karlovarské primátorky Petr Bursík (ODS) s tím, že pokud se vzorový projekt v Sedleci osvědčí, bude ho město používat i při dalších rekonstrukcích ulic.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dotace, peníze, projekty, voda v krajině, sucho, podpora, Karlovarský kraj, projekt, Karel Jakobec, ODS, pandemie covidu-19, rekonstrukce, Jana Pavlíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj vypisuje dotace na projekty spojené se zadržováním vody v krajině a boji proti suchu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.