Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Vandaly poničená socha Dívky se džbánem se vrátila do centra Karlových Varů

Opravená terakotová socha Dívky se džbánem opět zdobí Dvořákovy sady v centru Karlových Varů. Město ji nechalo opravit poté, co ji poškodili vandalové při loňském filmovém festivalu. Zbylo z ní pouze torzo trupu a ulomená hlava, končetiny odcizili. Poškození soch i jiných předmětů je ve městě stále časté, řekl dnes novinářům náměstek primátorky Martin Dušek (ANO).

Sochu vytvořil v 70. letech minulého století český sochař a keramik František Nonfried, který v Karlových Varech strávil významnou část života. O jejím poničení se magistrát dozvěděl loni po skončení filmového festivalu. Chyběly jí výrazné části, jako ruce, nohy a doplněk džbánu, které pachatel odnesl. Hlava byla odlomená od torza trupu a pohozena poblíž. Případem se zabývala policie, pro nedostatek důkazů jej ale odložila.

Restaurátorské práce vyšly na 80 tisíc korun, část z nich uhradila pojistka. Trvaly zhruba čtyři měsíce. „Vzhledem k tomu, že se jedná o pálený střep - terakotu, tak byly práce poměrně náročné. Chybějící končetiny i atributy džbánu byly nově vytvořeny v umělé terakotě v minerální směsi, která byla nanášena na armatury, a ty byly vyneseny z torza," popsala restaurátorka Helena Jahodová. Obtížná byla také manipulace se sochou. I přes poměrně menší velikost je těžká, asi 120 kilogramů, a velmi křehká.

Krajské město nechalo loni opravit sochu Anděla smrti patřící k rodinnému hrobu Puppů na městském hřbitově. Dva zloději ji před dvěma lety ukradli a pokusili se ji rozřezat. Náklady i rozsah prací byly tehdy větší, oprava stála 630 tisíc korun. Vandalové poškodili před časem i pomník Petra Velikého v lázeňských lesích. I ten už prošel renovací. Podle náměstka jde o poměrně častý jev. Na opravy dává město desítky tisíc korun ročně. Chystá se proto posílit hlídky strážníků, a to i na odlehlejších místech.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Karlovy Vary

Štítky ČR, správa, výtvarné, sochy, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vandaly poničená socha Dívky se džbánem se vrátila do centra Karlových Varů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.