Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Poslankyně parlamentu tvrdí, že hejtman rozesílá zkreslené, neúplné a částečně lživé informace

V Karlovarském kraji dochází ke střetu radních s opozicí. Předmětem sporu je rekonstrukce Císařských lázní v hodnotě 850 milionů korun, která již rok a půl probíhá a je téměř z poloviny hrazena ze státní dotace. Rada kraje se rozhodla zastavit část stavebních prací a změnit projektovou dokumentaci. Opozice tvrdí, že na to nemají radní právo a veškeré kroky a změny musejí nejprve konzultovat s poskytovatelem dotace, tedy ministerstvem kultury, které o žádných změnách neví.

„Je neuvěřitelné, že si jako hejtman Karlovarského kraje dovolíte zaslat všem zastupitelům zkreslené, neúplné a v některých pasážích dokonce lživé informace, týkající se rekonstrukce Císařských lázní. Nedokážeme pochopit, jak můžete během probíhající rekonstrukce v hodnotě mnoha stovek milionů korun, rozhodnout o jakékoliv změně nebo pozastavení prací, když nemáte jednoznačné stanovisko poskytovatele dotace a nemáte ani stanovisko dotčených orgánů,“ uvádí Jana Mračková Vildumetzová (ANO) s tím, že sama kontaktovala ministerstvo kultury, které potvrdilo, že o žádných změnách v projektech ani zastavení prací nic netuší.

Změny v projektu a částečné zastavení prací se týká plánované vestavby koncertního sálu do atria budovy lázní. To připravuje vedení města Karlovy Vary a mělo by být realizováno až po dokončení probíhající rekonstrukce Císařských lázní. „Vedení Karlovarského kraje se rozhodlo na základě konzultací s Petrem Hájkem, autorem projektu vestavby koncertního sálu do budovy Císařských lázní, zvýšit kvalitu jeho řešení tím, že změní stávající zastřešení atria. Touto úpravou  dojde ke zvýšení tepelného komfortu, lepšímu odhlučnění okolí a snížení ekonomické náročnosti provozu. Současně se Karlovarský kraj rozhodl implementovat projekt sálu do stávající dokumentace a probíhající stavby a vestavba atria se tak bude moci kontinuálně napojit do objektu Císařských lázní,“ vysvětluje Petr Kulhánek (STAN), hejtman Karlovarského kraje.

Podle jeho dalších informací je změna prosklené střechy za plnou pouze dílčí změnou a postup kraje je naprosto běžný. „Karlovarský kraj provádí několik drobných úprav s cílem připravit stavbu Císařských lázní na včlenění vestavby sálu do atria objektu. Vestavba atria se tak bude moci kontinuálně napojit do objektu Císařských lázní, čímž budou ušetřeny nemalé finanční prostředky statutárního města Karlovy Vary,“ pokračuje dále hejtman s tím, že veškeré kroky, které kraj činí, jsou realizovány na základě spolupráce s městem Karlovy Vary.

Tuto informací ale zásadně odmítá náměstek karlovarské primátorky Tomáš Trtek (ANO). Ten tvrdí, že město má hotový projekt vestavby koncertního sálu, který počítá s původní variantou atria, tedy s jeho prosklenou střechou. „Vedení magistrátu velmi striktně postupuje podle memoranda uzavřeného mezi městem a krajem a nechce se nechat vmanipulovat do neověřených kroků Rady Karlovarského kraje, vedoucích k možné ztrátě dotace, porušení smluvních a zákonných vztahů, prodloužení termínu a dalších,“ uvádí Tomáš Trtek.

Náměstek primátorky také odmítá informaci hejtmana o šetření peněz statutárního města Karlovy Vary. „Nejsou nám jasná tvrzení, že kraj svými kroky šetří finanční prostředky města Karlovy Vary. Jak může kraj šetřit finance městu v rámci energetické náročnosti budovy související s provozem, když není dohoda o rozsahu, způsobu a ceně využívání sálu či prostorů Císařských lázní mezi krajem a městem,“ dodává náměstek primátorky.

Hejtman si ale stojí za svým a tvrdí, že kraj v současné době připravuje změny projektu a ministerstvo kultury se k nim vyjadřuje až před případným uzavřením dodatku ke smlouvě se zhotovitelem stavby. „Pozastavení dílčích činností na souvisejících prvcích s cílem nevynakládat bezúčelně finanční prostředky je naprosto běžný postup při jakýchkoli i drobných změnách projektu, které se na stavbách běžně dějí,“ dodává Petr Kulhánek.

S tím ale zásadně nesouhlasí poslankyně parlamentu Jana Mračková Vildumetzová, která tvrdí, že postup musí být opačný. Tedy kraj musí znát nejprve stanovisko ministerstva kultury a dalších dotčených orgánů a teprve poté může rozhodovat o pozastavení prací nebo změnách v projektech.

„Z nám dostupných informací je patrné, že pokud nastane jakákoliv pochybnost ze strany poskytovatele dotace o průběhu rekonstrukce, dojde ihned k pozastavení financování celého projektu. Byli jsme informováni, že všechny změny musí být projednané předem, nikoliv až poté, co je rozhodnuto o zastavení prací a jsou zadány přípravy změn v projektu,“ vysvětluje Jana Mračková Vildumetzová.

Ta žádá vedení kraje o revokaci usnesení z 22. března týkající se pozastavení prací na rekonstrukci Císařských lázní a uvažovaných změn v projektové dokumentaci.

„Žádáme, aby veškeré tyto kroky byly nejprve projednány s příslušnými orgány a teprve poté docházelo například k zastavování stavebních prací,“ doplňuje Jana Mračková Vildumetzová, která očekává, že pokud by došlo k výše popsanému zastavení financování projektu, ztrátě dotace nebo bylo dokonce konstatováno závažné pochybení ze strany kraje, vyvodí z toho hejtman osobní zodpovědnost.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Lázně I, Císařské lázně, rekonstrukce, dotace, Karlovy Vary, Karlovarský kraj, lázně, projekt, Jana Mračková Vildumetzová, ANO 2011, Petr Kulhánek, Petr Hájek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslankyně parlamentu tvrdí, že hejtman rozesílá zkreslené, neúplné a částečně lživé informace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.