Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Očekávané snížení příjmů v rozpočtech obcí a měst investice sice zbrzdí, ale nezastaví

Sestavování rozpočtů na rok 2021 bylo pro většinu radnic hodně složitým úkolem. Očekává se totiž razantní snížení příjmů a nikdo neví, jak dlouho bude trvat koronavirová krize. I proto se v letošním roce budou realizovat hlavně neodkladné investiční akce.

„Jedním z našich největších problémů jsou mosty v celém městě. V nejhorším stavu je Dvorský most, který bude zbourán a na jeho místě vyroste most nový,“ uvedl náměstek karlovarské primátorky Petr Bursík (ODS). Ve městě je ale třeba dokončit i rekonstrukci Vřídelní a Mlýnské kolonády. Počítá se i s rekonstrukcí prostoru v okolí dopravního terminálu Tržnice, mostu u Letního kina nebo opěrných zdí v Bezručově ulici.

„Město si vzalo úvěr ve výši 700 milionů korun, ze kterého budeme během následujících tří let financovat nejzásadnější investiční akce. Následně budeme úvěr 15 let splácet,“ vysvětlila primátorka města Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) s tím, že úvěr schválilo na konci roku zastupitelstvo města.

V Sokolově letos dokončí stavbu domova pro seniory, což je investice ve výši přesahující 160 milionů korun. Domov se staví na místě bývalé základní školy a měl by být dokončen v létě. „Jedná se o jednu z našich největších investic v posledních letech. Počítáme s tím, že na konci letošního roku budeme přijímat první zaměstnance a následně přivítáme první klienty,“ uvedla starostka Sokolova Renata Oulehlová (ANO).

V Sokolově také plánují realizovat takzvané chytré zastávky, mluví se o stavbě parkovacích domů a dokončena má být i stavba nové Krejcarové lávky přes řeku Ohři.

I vedení Chebu připravovalo svůj rozpočet s maximální opatrností. Začít by tady mohla stavba lávky přes vlakové nádraží. „Budeme samozřejmě pokračovat v opravách komunikací nebo stavbě cyklostezek. Plánů máme hodně, ale jsme opatrní,“ řekl starosta Chebu Antonín Jalovec (VPM). Vedení města pokračuje v hledání investora do Průmyslového parku II, v řešení je i lokalita bývalých kasáren a částečnou rekonstrukcí by měl projít i volnočasový areál Krajinka.

Investiční akce nechtějí zastavit ani v dalších městech. Hodně plánů mají například i v Ostrově, kde chtějí pokračovat v rekonstrukci koupaliště, opravě Myslivny a plánují například stavbu nové hasičské zbrojnice nebo sportovní haly u gymnázia.

Z pohledu Karlovarského kraje, který začal nový rok v takzvaném rozpočtovém provizoriu je následující rok rovněž plný otazníků. Kraj se bude muset vypořádat jak s dopady koronavirové krize, tak i s plánovaným útlumem těžby hnědého uhlí na Sokolovsku. Nejmenší kraj je velmi závislý na příjmech z lázeňství a cestovního ruchu, které prochází těžkou krizí. Ta se dotýká i mezinárodního letiště v Karlových Varech. Velkou nadějí pro kraj jsou dotační peníze Evropské unie. Nejvíce se v současné době mluví o takzvaném Fondu spravedlivé transformace (Just Transition Fund) ze kterého bude možné čerpat prostředky v řádech miliard korun.

"Chceme rozpočet Karlovarského kraje připravit zodpovědně a hlavně na reálných podkladech, které jsme na konci roku neměli. Navíc jsme převzali vedení kraji až v prosinci a tak se musíme se situací seznámit. Nicméně pro kraj není rozpočtové provizorium žádnou tragédií. Rozpočet schválíme na prvním letošním zasedání zastupitelstva," sdělil Petr Kulhánek (KOA), hejtman Karlovarského kraje. Ten se vedle výše zmíněných věcí chce věnovat i tranformaci krajského zdravotnictví, které se dlouhodobě potýká s finanční nestabilitou.

Pokračovat v letošním roce bude i stavba dálnice D 6 mezi Karlovými Vary a Prahou, kde by měl být otevřen obchvat Lubence a zahájena stavba dalšího úseku u obce Krupá. „Zároveň samozřejmě pokračujeme v přípravě všech dalších zbývajících úseků, které by měly být postupně zahajovány v následujících letech,“ uvedl Lukáš Hnízdil, ředitel Správy ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Karlovy Vary.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky investice, rozvoj, peníze, dotace, Karlovarský kraj, rozpočet, koronavirová krize, rekonstrukce, ANO 2011, Sokolov, ODS, Karlovy Vary, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očekávané snížení příjmů v rozpočtech obcí a měst investice sice zbrzdí, ale nezastaví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.