Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sebevrah si skok z Chebského mostu rozmyslel, pomohli mu rady přítomných policistů

Třiatřicetiletý muž chtěl v Karlových Varech vyřešit své osobní problémy skokem z mostu. V tom mu naštěstí zabránilo vyjednávání hlídky dopravní policie, která na místo dorazila jako první, dokázala s mužem navázat kontakt a zamýšlený čin mu rozmluvit.

„Policisty Františka Janáčka a Lukáše Smrže poslal na Chebský most operační důstojník v pondělí dopoledne s tím, že se tam neznámý muž chystá skočit do řeky Ohře a ukončit tak svůj život,“ uvedl policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Po příjezdu k mostu si policisté všimli muže, který odpovídal popisu.

„Byl už opřený o zábradlí. Díval se do země a příliš nevnímal, co se kolem něj děje. My jsme se k němu přiblížili a snažili s ním navázat kontakt,“ popisuje začátek zásahu František Janáček, který u policie neslouží ještě ani jeden rok a pokračuje: „Po chvíli s námi muž začal mluvit. Řekl nám, že chce skočit, protože má osobní problémy a neví, jak je vyřešit. Vypadal a mluvil odhodlaně, takže jsme byli stále opatrní a ve střehu, kdyby se o skok pokusil.“

Policistům se ale naštěstí podařilo muži sebevražedný čin rozmluvit.

„Opakovali jsme mu, že vše má řešení a vše se dá zvládnout. Mluvili jsme s ním přibližně třicet minut a nakonec se nám ho podařilo přesvědčit,“ dodal František Janáček.

Radost z úspěšného zásahu měl i jeho kolega Lukáš Smrž. „Jakmile jsme třiatřicetiletého muže přesvědčili, aby neskákal, převzali ho záchranáři a převezli na vyšetření. Jsme rádi, že to celé takhle dopadlo a nic se mu nestalo,“ dodal druhý policista.

Vyjednávání se sebevrahy bývá pro policisty velmi náročná zkouška. Jedná se o zásah náročný hlavně na psychiku zasahujících policistů. Na místo většinou bývá povolán i policejní psycholog a speciálně vyškolený vyjednavač. Tady ale celou situaci zvládli sami dopravní policisté. „Příliš dlouho nesloužím, takže jsem se s ničím podobným zatím ještě nesetkal. A musím uznat, že v tu chvíli je to opravdu psychicky velmi náročné. Když nám vyprávěl, co ho konkrétně trápí, tak jsem se snažil mu poradit a pomoc, jak problémy vyřešit, protože vzít si život opravdu není řešení. Nic cennějšího nemáme a já jsem rád, že se nám to podařilo a muž si svůj úmysl rozmyslel. Věřím, že své problémy vyřeší a do podobné životní situace se již nedostane,“ uzavřel František Janáček.

Úspěšného zásahu a hlavně záchrany lidského života si všiml i krajský policejní ředitel Petr Macháček: „I v tomto případě se ukázalo, že máme ve svých řadách skutečné profesionály. I přesto, že kolegové neslouží u policie příliš dlouho, tak dokázali tuto náročnou a velmi stresující situaci vyřešit nejlépe, jak mohli. Děkuji jim za to.“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky sebevražda, Chebský most, Karlovy Vary, policie, záchrana, Ohře, Petr Macháček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sebevrah si skok z Chebského mostu rozmyslel, pomohli mu rady přítomných policistů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.