Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Opozice v karlovarském krajském zastupitelstvu kritizuje transformaci kraje

Opozice v zastupitelstvu Karlovarského kraje dnes opět kritizovala přípravu využití peněz z Fondu spravedlivé transformace. Mezi projekty podle opozičních zastupitelů chybí produktivní investice. Kritizovala vybrané projekty, zejména projekt rekonstrukce vrcholu Klínovec nebo projekt města Aš Vlaštovka, který by měl podpořit podnikání v zaostalé části kraje. Vedení kraje znovu vysvětlovalo, že o výběru projektů rozhodovali odborníci a pravidla výběru stanovila ministerstva pro místní rozvoj a životní prostředí.

„Dva projekty, které mě iritují, jsou projekt města Aš Vlaštovka a projekt regenerace vrcholu Klínovce. Je tam řada dalších projektů, které plní záměr transformace daleko více. Některé nepřijaté projekty by mohly zaměstnat daleko více lidí," uvedla opoziční zastupitelka Gabriela Dostálová (ANO). Její kolegyně z ANO Jana Mračková Vildumetzová míní, že o výběru projektů měli jednat krajští zastupitelé dříve, než o nich rozhodla Regionální stálá konference, v níž má kraj silné zastoupení. Navíc opozice i se zástupci Sokolova protestují proti tomu, že nebylo vybráno více projektů ze Sokolovska, které je těžbou uhlí zasažené nejvíce.

Náměstek hejtmana Vojtěch Franta (Piráti) argumentoval tím, že v kompetenci zastupitelstva kraje je Plán spravedlivé územní transformace, ne strategické projekty. Vedení kraje také odmítlo, že by zastupitelé neměli informace o projektech, které se mezi strategické nedostaly. Zástupci Božího Daru, kterému patří bývalý hotel na Klínovci, i města Aš dnes ale své projekty hájili s tím, že transformace se týká celého kraje a například Aš a okolí je na tom z pohledu zaostalosti možná ještě hůře než Sokolovsko.

Zastupitel Martin Hurajčík (ANO) připustil, že ašský projekt podpory podnikání Vlaštovka je dobrý, měl by být ale realizován na celém území kraje. K tomu podle něj chyběla ochota naslouchat i dalším názorům, včetně opozice.

U nejkritizovanějších strategických projektů opozici nahrává i to, že starostou Aše je Dalibor Blažek, jinak také náměstek hejtmana Karlovarského kraje. Starostou Boží Daru je Jan Horník, senátor za STAN a také člen koalice v krajském zastupitelstvu.

Zastupitelé za ANO dnes kritizovali vedení kraje i za to, že nepodpořilo projekt takzvané Gigafactory, továrny na výrobu baterií pro automobily, a to i s ohledem na to, že SUAS GROUP plánuje vybudovat celý řetězec, který by se zabýval výrobou a zpracováním elektrobaterií. Podle Mračkové Vildumetzové tak vláda rozhodla o umístění továrny v Ústeckém kraji, uvedla dnes v tiskové zprávě.

Krajští zastupitelé se dnes podrobně seznámili s obsahem strategických projektů, které byly vybrány v Karlovarském kraji. Z 11 strategických projektů jich šest předložil Karlovarský kraj nebo jeho organizace. Z celkových asi 5,3 miliardy korun by na strategické projekty mělo jít 3,3 miliardy korun.

Strategické projekty, jako jsou krajem předložené Krajské inovační centrum nebo Transformační agentura Karlovarského kraje, mají podle krajského vedení hrát klíčovou roli pro přilákání nových investorů, inovačních projektů a zejména lidí, kteří by v nových odvětvích měli pracovat. Podobné projekty se osvědčily i v Moravskoslezském kraji, který je ze tří uhelnou těžbou postižených krajů v přeměně nejdál, uvedli dnes zástupci vedení kraje.

Karlovarský kraj je jedním ze tří krajů, které mohou dosáhnout na evropské peníze z Fondu spravedlivé transformace. Je určen na přeměnu regionů, které byly dosud závislé na těžbě a zpracování uhlí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto RalfGervink/Pixabay.com

Štítky ČR, správa, uhlí, ekologie, Karlovarský, AUDIO, projekt, Karlovarský kraj, , Klínovec, ANO 2011, těžba, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Jana Mračková Vildumetzová, okres Sokolov, Vojtěch Franta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opozice v karlovarském krajském zastupitelstvu kritizuje transformaci kraje  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.