Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

O pacienty po covidu-19 se v Karlovarském kraji staraly nemocnice i lázně

V Karlovarském kraji se v době vrcholící pandemie koronaviru o pacienty s postcovidovými potížemi starala hlavně rehabilitační oddělení nemocnic. Zejména v v sokolovské nemocnici začala rehabilitace s cílenou léčbou pacientů po prodělaném onemocnění covid-19. Léčbu následků nemoci poskytovala i rehabilitace v karlovarské nemocnici. S doléčením pak pomáhají také lázeňské pobyty, které se v době pandemie více zaměřily právě na pacienty po covidu-19.

Sokolovskému rehabilitačnímu oddělení se v době vysokých nárůstů počtu nakažených koronavirem výrazně změnilo složení pacientů. Místo lidí například po mozkových příhodách oddělení zaplnili pacienti po covidu-19. "Šlo o pacienty, kteří byli už neinfekční, ale stejně nemohli jít domů, většinou proto, že měli vážné dýchací a další zdravotní problémy," řekla primářka sokolovského rehabilitačního oddělení Michaela Balatková.

Pacienti po koronavirové infekci se nejčastěji potýkají s potížemi s dýcháním, bolestmi na hrudníku, změnami srdečního rytmu, ale také s neurologickými a psychickými problémy. Častá je také neodeznívající únava. Cílená rehabilitace pak těmto pacientům pomohla, se znovu vrátit do normálního života. Léčba kromě dechové rehabilitace vyžadovala i inhalaci kyslíku a podpůrnou terapii. Nejednalo se přitom podle nemocnice pouze o pacienty ve vyšším věku, ale byli mezi nimi i třicátníci. Podle Balatkové bylo výhodou, pokud pacienti pokračovali v léčbě v lázních.

Lázeňský pobyt zaměřený na léčbu následků covidu-19 nabízejí v kraji například lázně Mariánské Lázně nebo Františkovy Lázně. Ve Františkových Lázních se zaměřují na zlepšení dýchání, kardiovaskulárního systému i fyzické a psychické kondice. Lázně se v době koronavirových omezení snažily, aby se seznam indikací pro lázeňské pobyty pacientů rozšířil tak, aby zahrnoval i následky covidu-19, které jsou přitom velmi široké.

V Karlovarském kraji se vrchol epidemie dostavil na přelomu února a března. V nemocnicích byly stovky lidí s koronavirem ve vážném stavu. Počet úmrtí v souvislosti s nákazou výrazně ovlivnil dlouhodobé statistiky. Umíralo dvakrát více lidí než v době před epidemií. Kapacity lůžkových oddělení byly vyčerpané a pacienti museli být převáženi do nemocnic v celém Česku. Teprve po zvládnutí nejhorší vlny nákazy se začalo mluvit o pacientech, kteří sice onemocnění přežili, ale potýkají se dlouhodobými následky.

V kraji se zhruba 300 tisíc obyvatel se nakazilo za celou dobu pandemie 45 646 lidí. V souvislosti s onemocněním covid-19 zemřelo 1486 lidí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lucie Mojžíšová

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, Karlovarský, pacient, COVID-19, Karlovarský kraj, pandemie covidu-19, Karlovarská krajská nemocnice, Nemocnice Sokolov, Michaela Balatková, Františkovy Lázně, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O pacienty po covidu-19 se v Karlovarském kraji staraly nemocnice i lázně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.