Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Počet nemocných covid-19 v Karlovarském kraji opět prudce stoupá

V neděli odhalili hygienici na západě Čech 445 nových případů nákazy koronavirem. Čísla jsme vysoká ve všech okresech, největší nárůst byl v posledních dnech zaznamenán na Sokolovsku. Kraj vyhlásil pracovní povinnost zdravotním sestrám.

„Aktuálně evidujeme 6710 pozitivních lidí na nemoc covid-19. Na Chebsku je to 2514 osob, na Sokolovsku 2412 lidí a na Karlovarsku 1784. Počty nemocných rostou ve všech třech okresech, nejvíce ale na Sokolovsku, kde za poslední týden počet nemocných vzrostl o pět set případů,“ uvedla mluvčí krajské hygieny Michaela Zajíčková.

V Karlovarském kraji se v posledním týdnu relativně hodně testovalo. Během sedmi dnů provedli a vyhodnotili hygienici 7706 testů. „Za posledních dvacet čtyři hodin bylo provedeno 790 testů, což je vzhledem k tomu, že byla neděle vysoké číslo,“ doplnila mluvčí.

V uplynulých sedmi dnech zemřelo v souvislosti s koronavirem v Karlovarském kraji jedenáct lidí. Kritickou situaci ve zdravotnictví přijel osobně posoudit ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), který v pátek zajistil převoz pětadvaceti pacientů z Chebu a Sokolova do jiných nemocnic na území České republiky. Vláda i nadále odmítá požádat o pomoc sousední Německo a Karlovarský kraj vyhlásil pracovní povinnost stovce zdravotních sester.

„Při výběru zdravotníků, kterým byla nařízena pracovní povinnost, jsme vycházeli především z národního registru zdravotnických pracovníků, kde jsou údaje pouze za ČR. Nicméně pracovní povinnost se může týkat i zdravotních sester – pendlerů, pokud mají trvalé bydliště na území Karlovarského kraje,“ odpověděla mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková na dotaz, proč kraj nenařídil pracovní povinnost i zdravotnickému personálu mezi pendlery dojíždějícími každý den za prací do sousedního Bavorska nebo Saska.

Pracovní povinnost poslalo vedení Karlovarského kraje v první řadě zdravotním sestrám evidovaným na úřadu práce a dále pak zdravotním sestrám z takzvaných hotelů s rehabilitací, jež mají v současné době na základě vládních nařízení uzavřené provozy. Vytipovány byly také zdravotní sestry z lázeňských zařízení a ze zdravotnických zařízení zabývajících se plastickou chirurgií a reprodukční medicínou. Snahou Karlovarského kraje je vybírat zdravotní sestry tak, aby nezpůsobil zaměstnavatelům ve zdravotnických zařízeních vážnější personální potíže.

„Odmítnout nařízení pracovní povinnosti lze jen v přesně vymezených případech stanovených krizovým zákonem – tedy pokud jde například o pracovníka kritické infrastruktury, samoživitelku mající v péči dítě do 15 let, zdravotní důvody a podobně. Jinak se jedná o přestupek s finanční sankcí,“ dodala Jana Pavlíková.

V Karlovarském kraji samozřejmě pokračuje i očkování proti nemoci covid-19. Vakcín je ale žalostně málo, kraj v minulém týdnu dostal necelých dva a půl tisíce dávek. Očkuje se již na pěti místech v kraji. Dvě očkovací místa jsou v Chebu, jedno v Sokolově, Karlových Varech a nově i Ostrově. A právě v Ostrově chtějí vedle zřízení očkovacího místa i zřízení vlastního testovacího místa. Důvodem je, že řada obyvatel Ostrova dojíždí za zaměstnáním do sousedního Saska, kde se musí povinně nejméně dvakrát týdně prokázat negativním testem na covid-19.

“Vznik testovacího místa by navíc pomohl i ostatním lidem. Například aby mohli jít navštívit své příbuzné nebo přátele v domovech pro seniory nebo sociálních zařízeních, kde je pro návštěvy test podmínkou. A určitě by pro ně bylo lepší, aby si test mohli udělat přímo v Ostrově, namísto dojíždění do Karlových Varů, nebo jiných míst,” dodal starosta města Ostrova Jan Bureš (ODS). 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky koronavirus, nákaza, Karlovarský kraj, očkování, COVID-19, zdravotní sestra, Česko, okres Sokolov, Ostrov, Jana Pavlíková, Krajská hygienická stanice, zdravotnický pracovník, Jan Blatný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nemocných covid-19 v Karlovarském kraji opět prudce stoupá  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.