Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Letos to bude dobré, ale příští rok se bojíme krize, zní z karlovarské porcelánky

Porcelánka Thun 1794 v Nové Roli na Karlovarsku čeká, že se v letošním roce bude firmě dařit. Má totiž ještě zafixované ceny plynu, který je hlavním výrobním nákladem. Na příští rok, kdy už Thun 1794 bude muset plyn kupovat podle aktuálních cen, si porcelánka klade za cíl přežít. Pece pojedou jen na nezbytnou míru a utlumí se i další energeticky náročné činnosti. Propouštět ale nechce, řekl dnes novinářům generální ředitel Thun 1794 Vlastimil Argman.

V letošním roce se podle něj podařilo u výrobků částečně navýšit ceny, zakázky jsou a prodeje se drží na dobré úrovni. Rok 2021 by tak mohl skončit hrubým ziskem asi 20 až 30 milionů korun. Loni to bylo přes 21 milionů korun. Jenže s koncem fixace ceny plynu přijde zřejmě těžká doba. Firma si proto chce ještě letos maximum výrobků předvyrobit za nižší cenu plynu a v příštím roce zavézt tvrdá úsporná opatření.

Změny nebudou, bude zásadní změna organizace práce. Musíme si sednout s našimi lidmi a prohovořit a přesvědčit je o tom, že nám pomohou překonat nějakou složitou dobu, což už nám pomohli několikrát. Věřím to, že se nám podaří první čtvrt roku ustát, ale pak může nastat velký problém," uvedl Argman.

Vypalovací pece se budou pouštět jen na vypalování výrobků, u kterých se nedala odhadnout potřeba, sušárny porcelánu se zřejmě vypnou a sušit se bude pomalu na běžném vzduchu. Pro zaměstnance to bude znamenat častější změny pracovního zařazení.

I když firma v posledních letech investovala asi stovku milionů i do energetických úspor, současné ceny tepla jsou pro porcelánku zničující. Zatímco nyní zaplatí za plyn asi 450 korun za MWh plynu, současná cena na burze je až 7 tisíc korun. To ve výsledku vychází na stamiliony korun, které by firma musela zaplatit navíc. A na to nemá.

Porcelánka s bezmála 600 zaměstnanci tak čeká na pomoc státu. Vyzvala už také vedení kraje, aby kvůli pomoci firmám apelovalo na vládu. Navíc pomoc firmám zasaženým energetickou krizí zavedly i některé sousední státy. České firmy se tak dostávají do stavu, kdy nemohou cenově konkurovat, i když by zakázky měly. Podle Argmana tak hrozí nejen ekonomický kolaps, ale i sociální, kdy na stát dopadnou výrazně vyšší náklady na sociální dávky.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Thun.cz

Štítky Sklo, Energie, Plyn, Porcelán, firmy, Thun 1794, Karlovarský kraj, Nová Role

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letos to bude dobré, ale příští rok se bojíme krize, zní z karlovarské porcelánky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.