Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Velká Hleďsebe je Vesnicí roku 2022 v Karlovarském kraji

Zástupci obce Velká Hleďsebe na Chebsku převzali dnes z rukou náměstka karlovarského hejtmana Karla Jakobce (ODS) titul Vesnice roku 2022 Karlovarského kraje. Velká Hleďsebe získala Zlatou stuhu a postoupila do celostátního kola Vesnice roku, ceny převzaly i další obce. Soutěž každoročně vyhlašuje Spolek pro obnovu venkova ČR, ministerstvo pro místní rozvoj, Svaz měst a obcí ČR a ministerstvo zemědělství. Podle své starostky Velké Hleďsebe Jaroslavy Brožové Lampertové (ANO) se v obci daří jak spolková činnost, tak i investice do budoucna.

Obec Velká Hleďsebe, která leží na dohled Mariánských Lázní, se soutěže účastní pravidelně a téměř pokaždé získá některé z ocenění. I Zlatou stuhu už jednou obec získala, a to v roce 2004. Nyní se tak do obce titul z krajského kola soutěže vrací po 18 letech.

Obec s asi 2300 obyvateli se v posledních letech rozrůstá. Čeká ji také zásadní rozvojový projekt. "Nejzásadnější bude revitalizace klimentovských kasáren, protože to je náš takový danajský dar. Už jsme dostali 70 milionů korun a už je tam několik budov zbouraných a bude se celý areál předělávat. A máme dostat dalších 120 milionů. Je to jediné rozvojové území v obci, ale rozsáhlé, má asi 50 hektarů," uvedla Brožová Lampertová.

Ještě letos by se v obci měly také dělat chodníky a silnice od kruhového objezdu ve směru na Cheb. "Dostali jsme na to 20 milionů korun, takže konečně bude celá komunikace od Mariánských Lázní směrem na Cheb nová," uvedla starostka vítězné obce. Dělá se ale i řada menších akcí, zatravnění hřiště, multifunkční hřiště nebo dětské dopravní hřiště.

Na dnešní slavnosti, která se tradičně koná v obci, která vyhraje krajské kolo soutěže, byla předána i další ocenění v soutěži. Modrou stuhu za společenský život získala obec Hájek, bílá stuha patří letos za činnost mládeže obci Krásno, zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí si odnesla Andělská Hora a oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu patří Děpoltovicícm.

"Je to úspěch nejen pro konkrétní starostky a starosty, ale především důkaz aktivity a práce všech občanů jednotlivých obcí. Díky nim se rozvíjí spolková činnost, konají se kulturní a sportovní akce pro děti a dospělé, lidé si zvelebují své okolí a veřejná prostranství. Proto jim právem náleží všechna udělená ocenění,“ uvedl náměstek hejtmana Jakobec.

Obce přihlášené do soutěže každoročně navštěvuje komise hodnotitelů, které aktuálně předsedá starosta Nového Kostela Oto Teuber (ČSSD). "Snažíme se posuzovat obce jako celek, ale také vybrat jednu nejvýraznější věc, která nás na místě zaujala, nebo se na ni sama obec zaměřila při své prezentaci. Může to být mimo jiné činnost mládeže nebo péče o zeleň, letos jsme dokonce ocenili i místní pochoutky, jež si sami obyvatelé obcí připravují. Chceme z toho udělat tradici pro každý další ročník," uvedl Teuber.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Velká Hleďsebe

Štítky ČR, správa, obce, soutěž, vesnice, Karlovarský, Velká Hleďsebe, Karlovarský kraj, Karel Jakobec, Jaroslva Brožová Lampertová, ODS, ANO 2011, Zlatá stuha, Ministerstvo zemědělství České republiky, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká Hleďsebe je Vesnicí roku 2022 v Karlovarském kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.