Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do domova pro seniory v Sokolově nastoupili první klienti, stále shání personál

Do nového pobytového zařízení se zvláštním režimem Čtyřka v Sokolově se včera nastěhovali první klienti. Další zájemci budou přijímáni postupně. Zařízení je sice připravené na zahájení provozu, stále ale hledá některé zaměstnance, řekla sokolovská starostka Renata Oulehlová (ANO).

Dnes nastoupilo prvních pět klientů. Obsadili lůžka domova pro seniory, kterých je 11. Většina kapacity, 50 lůžek, připadá na domov se zvláštním režimem, který je určen lide, s chronickým duševním onemocněním od 50 let. Celkem tedy zařízení nabízí 61 míst.

Podle ředitelky Ivety Leischové je o ubytování velký zájem. "Obě kapacity jsou již naplněny a zájemci převyšují naše kapacity," uvedla. Zařízení přijímá přihlášky od loňského listopadu.

Další senioři budou přijímáni v následujících týdnech. Musí ale nejprve absolvovat sociální šetření, které ukáže, jestli daný člověk splňuje podmínky pro přijetí. "Snažíme se dům naplnit co nejdříve a uspokojit žádosti žadatelů, ovšem máme určité kapacity. Naše sociální pracovnice vyjíždí do terénu každý den, jsou tam prakticky celou svojí pracovní dobu a snaží se provádět šetření na místech, kde žadatelé zrovna jsou," řekla ředitelka.

O klienty se bude starat šest desítek zaměstnanců. Vedení ale stále hledá personál. Poptávka je zejména po všeobecných zdravotních sestrách, kterých má být sedm a nyní jsou čtyři, sociálních pracovnicích nebo pečovatelích.

Domov je určen zejména pro lidi s neurodegenerativními poruchami, například s Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou a pro seniory. Zařízení jim nabídne nepřetržitou péči. Ve třech patrech mají k dispozici 10 dvoulůžkových a 41 jednolůžkových pokojů se sociálním zázemím. Každé patro má terasu, centrální koupelnu, sesternu, aktivizační místnost a společnou jídelnu. V přízemí je administrativní místnost, recepce, kaple, společenský sál a kavárna. Součástí objektu je také zahrada a parkovací místa pro návštěvy.

Stavba pobytového zařízení začala v roce 2019 v srpnu a skončila loni v červnu. Jde o největší investici města za posledních 20 let. Stavba stála 166 milionů korun, přičemž radnice na ni získala dotaci 65 milionů z ministerstva práce a sociálních věcí. Na vybavení kuchyně a prádelny, včetně nábytku, dala 13,2 milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Sokolov

Štítky ČR, správa, stavby, sociální, senioři, Sokolov, Renata Oulehlová, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do domova pro seniory v Sokolově nastoupili první klienti, stále shání personál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.