Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Karlovarský kraj připravuje opravy a doplnění interiéru Císařských lázní

Karlovarský kraj připravuje restaurování interiérových prvků a dokoupení mobiliáře pro Císařské lázně, jejichž rekonstrukce pokračuje. Restaurování historických prvků v interiéru národní památky bylo součástí smlouvy s hlavním dodavatelem rekonstrukce Císařských lázní, bylo ale podmíněno souhlasem kraje. Původní interiér by pak měl vhodně doplnit nový mobiliář, řekl dnes novinářům krajský radní Patrik Pizinger (Místní).

"Součástí těchto opčních prací jsou opravy historických uměleckých předmětů. Teď to budou například štukatérské práce, budou to opravy zrcadel a skel, budou to truhlářské a kamenické práce. Celkem by tyto práce měly být za 23 milionů včetně DPH. Odpovídá to postupu rekonstrukce Císařských lázní," uvedl Pizinger.

Karlovarský kraj si do smlouvy s dodavatelem rekonstrukce budovy dal některé práce, vázané opční dohodou, tedy že budou provedeny až po předchozím souhlasu zadavatele. Z těchto takzvaných opčních prací zbývá kraji ještě restaurování velkých uměleckých předmětů, například obrazů.

Ačkoli rekonstrukce Císařských lázní má být hotova až v roce 2023, už nyní je třeba připravit podobu jejich interiéru. Měla by vycházet z plánů na využití historické budovy, v níž by měl najít zázemí Karlovarský symfonický orchestr, měly by zde být muzejní expozice a podobně. Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (za STAN) je možné k návrhu interiéru přistupovat buď s ohledem na striktní zachování původního vzhledu nebo po dohodě s památkáři najít kompromis mezi historickým vzhledem a moderními požadavky na interiér. Zadání chce mít Karlovarský kraj připraven zhruba do poloviny příštího roku, aby bylo možné zadat výrobu nábytku, který zřejmě z velké části bude atypický.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto cisarskelazne.cz

Štítky ČR, správa, památky, Karlovarský, Karlovarský kraj, interiér, lázně, rekonstrukce, Patrik Pizinger, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj připravuje opravy a doplnění interiéru Císařských lázní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.