Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Muzeum má zájem o staré propagační briketky ze slavné briketárny na Sokolovsku

Výrobu briket ve Vřesové ukončila Sokolovská uhelná před deseti lety. V současnosti ji připomínají už jen malé briketky zhotovené buď opravdu z uhlí, nebo později z plastu. Bývalý státní podnik Hnědouhelné doly a briketárny (HDB) Sokolov je používal jako propagační předměty k různým výročím a událostem. Jejich sbírku můžete vidět v sokolovském muzeu. To má teď zájem o další zajímavé exempláře. Neleží někomu právě takové doma?

Podle ředitele muzea Michaela Runda představuje sbírka několik desítek kusů briketek a nejzajímavější, či nejkurióznější, jsou k vidění ve stále expozici. „Mezi lidmi určitě musí takové briketky být a pokud by je postrádali a byly zajímavé, rádi o ně naši sbírku rozšíříme,“ uvedl ředitel muzea. Po briketkách zapátrala i sokolovská starostka Renata Oulehlová a nakonec jich byly přes dvě desítky. „Ráda jsem muzeu věnovala briketky, které jsme našli. Takhle budou ještě k užitku,“ uvedla starostka. A z kousků, které řediteli muzea předala, měl Michael Rund radost.

Současná společnost Sokolovská uhelná už reklamní briketky dávno nepoužívá, ale v zapomnění nezapadly. Jako kousek historie Sokolovska je coby dárek svým čestným hostům předává sokolovská radnice. Na rozdíl od briketek HDB ale už nejsou potištěny budovatelskými hesly či výzvami k plnění programu pětiletky, zdobí je pouze název města. A nejsou ani z uhlí, ani z plastu. Lze si na nich na rozdíl od někdejších briketek pochutnat, protože k výrobě posloužila čokoláda.

Briketárna ve Vřesové je posledním provozem svého druhu v České republice. Vůbec první výroba briket u nás zahájila provoz v roce 1877, poslední otevřený provoz byl pak v roce 1966 ten ve Vřesové. Zdejší briketárna, vybavená východoněmeckou technologií, ročně vyprodukovala v rozmezí 500 až 700 tisíc tun briket, ale v posledních letech poptávka po briketách výrazně klesala, stejně jako množství vhodného uhlí v lomech na Sokolovsku. I proto se její provoz definitivně zastavil.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Město Sokolov

Štítky brikety, muzeum, reklamní briketky, Sokolovská uhelná, okres Sokolov, uhlí, Sokolov, Renata Oulehlová, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum má zájem o staré propagační briketky ze slavné briketárny na Sokolovsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.