Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Snaha opozice byla marná, krajská koalice si svůj rozpočet v pohodě prosadila

Přesně jeden měsíc hospodařil Karlovarský kraj podle takzvaného rozpočtového provizoria. Od včerejška se už jeho hospodaření řídí nově schváleným rozpočtem, který počítá se schodkem 928,7 milionu korun. Rozpočet na rok 2021 schválili zastupitelé na svém jednání, které trvalo téměř celý včerejší den.

Schvalování rozpočtu předcházela čtyřhodinová debata týkající se pandemie covid-19, kterou zastupitelé ukončili schválením usnesení, ve kterém ukládají hejtmanovi kraje Petru Kulhánkovi (STAN), aby i nadále jednal o možné pomoci pacientům v německých nemocnicích. „Pokoušeli jsme se domluvit tento postup s vládou již několikrát, ale marně. Ministr Jan Blatný (za ANO) nám stále tvrdí, že pokud budou kapacity v českých nemocnicích, Německo žádat o pomoc nebude a pacienti z nemocnic v Karlovarském kraji budou převáženi do další krajů v České republice,“ sdělil hejtman Petr Kulhánek, který samozřejmě bude o možnosti pomoci z Německa dále jednat.

Nejčastěji byla na jednání zastupitelstva skloňována chebská nemocnice, která je dlouhodobě přetížená. A právě ta se stane cílem ministerské kontroly, kterou na západ Čech vysílá zmiňovaný ministr Jan Blatný. Komise bude zkoumat aktuální stav, podle kterého bude nadále ministerstvo jednat.

Teprve ve třináct hodin se zastupitelé dostali k dalším bodům jednání, z nichž ten nejzásadnější byl rozpočet kraje na příští rok. Původní návrh připravilo a schválilo minulé vedení kraje. To nové s ním ale nesouhlasilo a rozhodlo se jej přepracovat.

"Vycházeli jsme z materiálu připraveného minulým vedením kraje. Provozní schodek jsme snížili ze 159 na 58 milionů korun. Celkový schodek je tak 928,7 milionu korun. Provozní schodek vnímám jako standardní a zahrnuje i dopady daňového balíčku. Předkládáme rozpočet, který je realistický," uvedl hejtman.

Ještě před samotným schvalováním rozpočtu se snažila opozice přimět koalici k úsporám a zejména Jana Mračková Vildumetzová (ANO) bojovala za snížení výdajů na repre fondy radních a hejtmana nebo snížení odměn členů výborů a komisí.

„Předkládám vám vlastní návrh rozpočtu, který je vyrovnaný a myslím si, že by to tak mělo být,“ uvedla během prezentace svého návrhu rozpočtu Jana Mračková Vildumetzová.  Její návrh na vyrovnaný rozpočet, ani další změny týkající se například vrácení milionu korun pro službu Senior expres, ale zastupitelé odmítli.

Naopak podpořili rozpočet připravený vedením kraje s příjmy 7,1 miliardy a výdaji 8,03 miliardy korun. „Schodek bude kryt z rezerv, úvěrů i očekávaného přebytku z loňského roku a poslouží zejména na předfinancování investic, dotovaných z evropských fondů,“ řekl při sestavování rozpočtu Petr Kulhánek a s tím, že podle odhadů by přebytek hospodaření z loňského roku měl být 700 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky zastupitelstvo, rozpočet, Karlovarský kraj, hospodaření, finance, nemocnice, Petr Kulhánek, Jan Blatný, ANO 2011, Německo, Česko, Starostové a nezávislí, Jana Mračková Vildumetzová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snaha opozice byla marná, krajská koalice si svůj rozpočet v pohodě prosadila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.