Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Místo do Bavorska jezdí Češi nakupovat do sousedního Saska

Lidé z Karlovarského kraje, kteří dříve jezdili za nákupy do Bavorska, teď nakupují v Sasku. To totiž od začátku října umožnilo Čechům vstup na své území bez testu na covid-19.

S manželem jsme byli mile překvapeni, že na hranicích se Saskem nebyli žádné kontroly, několik let takhle jezdíme nakupovat do Bavorska, ale tam se teď smí jen s testem, proto jsme se rozhodli pro sousední Sasko," sdělila Petra Kopičková.

Češi si sice tak trochu více zajedou, ale dostanou se do Saska bez omezení a bez nutnosti karantény. Nesmí se ale v sousední zemi zdržet déle než 24 hodin. Přímo v supermarketech si mohou zakoupit jednoduché testy na covid. Toho využili i manželé Kopičkovi, kteří jezdí do Německa na nákupy pravidelně.

Každým rokem jezdíme nakupovat vánoční dárky a potraviny do Německa, letos to naštěstí nebude jinak," doplnila paní Kopičková.

Lidé z příhraničí jezdí do Německa nakupovat hlavně kvalitnější potraviny a to za mnohdy příznivější ceny. V některých obchodech jsou totiž sýry, uzeniny, pečivo nebo zelenina či ovoce levnější než v Čechách. Lákavá je také větší pestrost sortimentu. A německé supermarkety se už rovněž připravují a doplňují zboží nejen na nadcházející svátek Památky zesnulých, ale už i na Vánoce.

"Sasko umožňuje od 1. 10. 2020 svým občanům cestu do Česka na 48 hodin bez nutnosti disponovat negativním testem či setrvat v karanténě. Tato výjimka se však netýká soukromých cest za kulturou, sportovním utkáním, veřejnou slavností či podobou volnočasovou aktivitou. Výjimka se vztahuje i na léčebné lázeňské pobyty, což je pro Karlovarský kraj velmi důležité," uvedla na začátku října Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřada Karlovarského kraje v tiskové zprávě.

Hranice do Německa zůstávají otevřené, ale probíhají namátkové policejní kontroly ve vnitrozemí Německa. Při nedodržení výše popsaných podmínek, hrozí vysoké pokuty za porušení jednotlivých zemských karanténních nařízení.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky obchody, covid, Sasko, Karlovarský kraj, Bavorsko, Německo, Česko, Jana Pavlíková, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo do Bavorska jezdí Češi nakupovat do sousedního Saska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.