Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

Nové zastupitelstvo Karlovarského kraje se poprvé sejde 1. listopadu

Ustavující zasedání nového zastupitelstva Karlovarského kraje bude 1. listopadu. Svolal ho první náměstek dosavadního hejtmana kraje Karel Jakobec (ODS). Jakobec nyní zastupuje hejtmana Petra Kulhánka (za STAN), který se stal ministrem pro místní rozvoj. Svolání zastupitelstva umožnila rozhodnutí plzeňského krajského soudu, která zamítla všechny tři stížnosti na průběh krajských voleb. Oznámení o konání zastupitelstva je už na webu Krajského úřadu Karlovarského kraje.

Ustavující zastupitelstvo bude mít na programu volbu hejtmana nebo hejtmanky, stanovení počtu uvolněných zastupitelů, volbu členů rady, výborů a komisí i stanovení odměn pro jejich členy. Nově zvolení zastupitelé se sejdou v zasedacím sále krajského úřadu v pátek od 11:00.

Krajský soud v Plzni se musel po letošních krajských volbách vypořádat se třemi stížnostmi z Karlovarského kraje, z toho dvě podal Petr Ajšman z hnutí SRDCEM PRO... V jedné se Ajšman domáhal zneplatnění voleb kvůli tomu, že v některých domovech pro zdravotně postižené nebo seniory údajně hlasovali za klienty pracovníci domovů. Další stížnost, kterou podal Karel Špecián, se týkala formy volební kampaně SPD a Trikolory, která podle Špeciána porušovala ústavní principy. Třetí stížnost přišla opět od Ajšmana a byla v podstatě totožná s tou první. Navíc přišla až po termínu, do kterého bylo možné na volby stížnosti podávat. Soud všechna tři podání zamítl.

V krajských volbách v Karlovarském kraji zvítězilo hnutí ANO, které ve 45členném zastupitelstvu získalo pohodlnou většinu 28 hlasů. I když po volbách vedlo ANO předběžná jednání i s dalšími stranami, nakonec se rozhodlo vytvořit jednobarevnou krajskou vládu složenou výhradně ze zastupitelů ANO. Hejtmankou by se měla stát Jana Mračková Vildumetzová. V zastupitelstvu usednou také zástupci hnutí STAN, kteří budou mít sedm křesel, čtyři místa obsadí zastupitelé za SPD a Trikoloru a po třech místech budou mít zástupci ODS a Volby pro kraj.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením hnutí ANO

Štítky správa, soud, volby, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové zastupitelstvo Karlovarského kraje se poprvé sejde 1. listopadu  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.