Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na politické dresy jsme moc nehráli, pracovali jsme, shodují se politici z vedení Karlovarského kraje

Vládnoucí koalice zhodnotila čtyři roky vlády v nejmenším kraji. Mezi plusy zařadila hospodaření, rekonstrukci Císařských lázní nebo jízdu po dálnici Karlovy Vary – Cheb bez poplatku. Z mínusů je to hlavně kvalita školství na základních školách a absence stanoviště letecké záchranné služby.

„Sestavování povolební koalice bylo velmi složité a koalice byla velmi křehká. Měla 23 ze 45 mandátů a podílelo se na ní pět politických subjektů. Přesto jsme většinou našli společné řešení,“ popisuje vznik krajské vlády někdejší hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Kraj hned od začátku zatěžovala kauza zneužívání evropských dotaci ROP Severozápad, která je stále otevřená. “Ihned jsme zavedli transparentní veřejné zakázky a můžeme říci, že jsme čtyři roky vládli bez skandálů a nenecháváme za sebou žádného kostlivce,“ pokračuje bývalá hejtmanka, která si nejvíce cení startu rekonstrukce Císařských Lázní v Karlových Varech, dohody o používání dálnice Karlovy Vary – Cheb bez poplatku, dobrého hospodaření kraje a příchodu automobilky BMW do regionu.

Její nástupce Petr Kubis (ANO) přiznal, že sotva usedl do hejtmanského křesla a stačil se rozkoukat, přišel Covid-19. „Samozřejmě jsem se ale podílel na vedení kraje celé funkční období a nejvíce si asi cením toho, že jsme moc nehráli na politické dresy, ale vždy hledali nejlepší řešení pro kraj,“ říká Petr Kubis.

Z realizovaných projektů vyzdvihuje zejména projekty určené pro seniory, jako jsou Senior pas a Senior expres, příchod střední policejní a vojenské školy do kraje a zápis regionu Krušnohoří do UNESCO.

„Měli jsme připraven i zápis Slavných lázní Evropy na seznam UNESCO, ale ten překazil covid-19 a já věřím, že se zápis povede na listopadovém zasedání. Kdybych mohl, vsadil bych si na to,“ uvedl radní Vojtěch Franta (Piráti).

Jedním z nejproblematičtějších témat bylo a je zdravotnictví. Tady se neustále zvyšuje podíl kraje na hospodaření, který každoročně narůstá o desítky milionů korun.  „Je to velmi složitá otázka a financování nemocnic v kraji je předmětem mnoha jednání jak s ministerstvem, tak i pojišťovnami. Nicméně je třeba říci, že jsme převzali nemocnici v obrovské personální krizi, kterou jsme za čtyři roky vyřešili hlavně díky náborovým příspěvkům, které se osvědčily. Do kraje přišlo pětadvacet lékařů, osmatřicet sester a dvanáct pracovníků v nelékařských profesích,“ popisuje radní pro zdravotnictví Jan Bureš (ODS).  

Mnoho milionů šlo během uplynulého období i do dopravy. „Investice do oprav a úprav silnic, posunuly Karlovarský kraj na první místo v republice v otázce bezpečnosti. Mnoho milionů spolykaly opravy na železnici a zásadní investicí byla příprava a realizace celokrajského odbavovacího systému v prostředcích hromadné dopravy,“ popisuje náměstek pro dopravu Martin Hurajčík (ANO), který zmínil i rozestavěných patnáct kilometrů dálnice směrem na Prahu.

Ačkoliv se v kraji podařilo otevřít novou střední vojenskou a policejní školu, je otázka školství jedním z okruhů, kde se řada věcí nepodařila. „Jednak se nám nepodařilo otevřít plnohodnotnou vysokou školu v kraji a v katastrofálním stavu máme základní vzdělávání. Na prvním stupni učí zhruba padesát procent neaprobovaných učitelů, což se musí změnit,“ přiznal člen rady kraje Jaroslav Bradáč (SPD-SPO).

Vedle problematického školství vedení kraje přiznává, že se například nepodařilo vyřešit otázku stanoviště letecké záchranné služby, váznou některé přeshraniční dopravní projekty jako je napojení na německou dálniční síť a problematické je i již zmiňované ztrátové hospodaření krajských nemocnic.

I přesto jsou ale politici, kterým zanedlouho skončí funkční období, přesvědčeni, že programové prohlášení naplnili a své čtyřleté vládnutí označují jako vcelku úspěšné.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky kraj, volby, politika, Karlovarský kraj, hejtman, dálnice, Karlovy Vary, koalice, školství, Cheb, ANO 2011, Jana Mračková Vildumetzová, Petr Kubis, UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na politické dresy jsme moc nehráli, pracovali jsme, shodují se politici z vedení Karlovarského kraje  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.