Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Chebské a karlovarské divadlo uvedou v premiéře slavnou hru Naši Furianti

Západočeské divadlo v Chebu uvede společně s karlovarským souborem v sobotu v premiéře hru Naši Furianti. Jedna z nejhranějších českých her se na chebské jeviště vrací po 45 letech. Chebské divadlo, které nemá tak početný ansámbl, si mohlo dovolit titul zařadit na repertoár právě díky spolupráci s karlovarskými herci. V Karlových Varech bude premiéra 22. října.

Západočeská inscenace si klade otázku, nakolik se česká vesnice změnila od časů Ladislava Stroupežnického. Na scéně se tak potkávají postavy z doby rakousko-uherské monarchie s typickými obyvateli dnešního venkova. Podstata však zůstává stále stejná – pravda a výmysly, hádky a osočování, ambice, spravedlnost, křivdy, žabomyší války i velká láska.

„Kdo bude v Honicích ponocným? To je zásadní otázka, kterou řeší starosta Dubský (Viktor Braunreiter), první radní Bušek (Pavel Marek) i celý obecní vejbor. Režisér Zdeněk Bartoš charakterizuje inscenaci jako 'komedii mravů (či spíše nemravnosti), kříženou se společenskou satirou' a upozorňuje na přímou linii od Stroupežnického k Jiřímu Havelkovi, jehož Společenstvo vlastníků se stejným způsobem nemůže domluvit na zásadních věcech," popisuje děj hry Eliška Huber Malíková za Západočeské divadlo Eliška Huber Malíková.

Na jevišti se objeví 21 dospělých postav, dva muzikanti a dostaví se i početné potomstvo krejčího Fialy, kterému autor nadělil sedm dětí. Režisér Zdeněk Bartoš se spolu s dramaturgyní Martinou Pokornou rozhodli ponechat mírně archaický jazyk Stroupežnického hry, i když pro srozumitelnost dnešnímu divákovi lehce upravený. Také hudba Jiřího Švece vychází z lidových písní, hudební doprovod však pracuje i s moderním zvukem. Část scény stejně jako kostýmů je dobová, na jevišti vyroste i zeď z betonových panelů nebo plastová klouzačka pro děti.

Po sobotní premiéře mohou diváci nové představení chebského divadla navštívit ve středu 19. října a v sobotu 26 listopadu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, divadlo, premiéra, Cheb, Naši furianti, Západočeské divadlo, Ladislav Stroupežnický, Karlovy Vary, Zdeněk Bartoš, Pavel Marek, Jiří Havelka, Jiří Švec, Martina Pokorná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chebské a karlovarské divadlo uvedou v premiéře slavnou hru Naši Furianti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.