Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Karlovarský kraj vydá brožuru o zvláště chráněných územích v regionu

Karlovarský kraj chce vydat novou brožuru. Pojednávat bude o zvláště chráněných územích v regionu. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Lidé si v nové publikaci přečtou například o téměř stovce přírodních rezervací, které se v kraji nachází.

Publikace by měla vyjít v první polovině roku 2023 a popíše mimo jiné zvláště chráněná území v kraji. Brožura bude v nákladu dva tisíce kusů a zájemci ji najdou například v Krajské knihovně Karlovy Vary či přímo na odboru životního prostředí krajského úřadu.

Publikace přinese informace o téměř stovce přírodních rezervací na území regionu, o které se stará Karlovarský kraj a Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Chráněná krajinná oblast Slavkovský les,“ informovala v tiskové zprávě mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková

Nařízením vlády v roce 2005 byl schválen národní seznam evropsky významných lokalit, díky čemuž se v regionu počet těchto území značně zvýšil.

„Kraj začal v návaznosti na nařízení vyhlašovat nová zvláště chráněná území v roce 2010 a proces pořád běží. V současnosti je na území regionu celkem 51 maloplošných zvláště chráněných území, jež jsou v působnosti Karlovarského kraje. Jsou specifická pestrostí biotopů, někdy i v kombinaci s chráněným fenoménem v podobě vzácného živočicha nebo rostliny. Kraj na péči o tato území vynakládá nemalé finanční prostředky, které se snaží získat také z externích zdrojů, a jsme v tom velmi úspěšní,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Karel Jakobec (ODS).

V minulých letech získal kraj dotaci na zásahy v evropsky významných lokalitách Doupovské hory, Tisovec, Šibeniční vrch a Borecké rybníky, celkem šlo o částku zhruba 6,2 milionu korun. Další dotace z Evropské unie ve výši 400 tisíc korun směřovala do oblasti Doupovské hory.

„Opět budeme žádat nyní v novém, už třetím programovém období Operačního programu Životní prostředí 2021 – 2027. Z fondů EU je k rozdělení v ČR poskytnuto zhruba 61 miliard korun,“ dodal Jakobec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karlovarský kraj

Štítky karlovarský kraj, česko, příroda, brožura, úřad, ochrana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj vydá brožuru o zvláště chráněných územích v regionu  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.