Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Karlovarský kraj vyčerpá stamiliony z úvěru, vyjde to levněji

Karlovarský kraj využije dosud nečerpaný úvěr u České spořitelny ve výši 800 milionů korun, který měl z minulých let. Úroková sazba úvěru je nyní výrazně nižší, než jsou úroky na běžných a spořicích účtech, které kraj využívá. Čerpání úvěru tak vyjde kraj levněji, než kdyby na financování svých výdajů využil vlastní prostředky.

"Tento úvěr byl historicky uzavřen s pevnou, velmi nízkou úrokovou sazbou 1,38 procenta, což je na dnešním trhu velmi nízká sazba. A my tím, jak se snažíme efektivně využít prostředky, využijeme tento úvěr na refinancování už proběhlých akcí nebo financování probíhajících akcí. Naše volné prostředky, které máme na účtech, jsou už úročeny výrazně vyššími sazbami," uvedl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Podle hejtmana jen touto účetní operací vydělá kraj na úrocích asi 15 milionů korun, což je v současné době nezanedbatelná částka. Úvěr 800 milionů pak začne kraj splácet od příštího roku v částce zhruba 60 milionů korun ročně.

Karlovarský kraj měl na počátku roku na svých účtech přes dvě miliardy korun, což byl dosud rekordní zůstatek. I hospodaření loňského roku skončilo přebytkem, který kraj posléze rozdělil ve třech částech na priority. Pro letošní rok schválili zastupitelé krajský rozpočet s příjmy bezmála osm miliard korun a výdaji 9,5 miliardy korun. Schodek slouží na předfinancování projektů, u kterých kraj předpokládá, že na ně získá dotace. Plánované kapitálové výdaje Karlovarského kraje v letošním roce jsou plánované ve výši 1,85 miliard korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karlovarský kraj

Štítky úvěr, Karlovarský kraj, čerpání úvěru, hejtman Kulhánek, Česká spořitelna, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj vyčerpá stamiliony z úvěru, vyjde to levněji  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.