Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Část Česka zasáhly extrémní bouřky, popadané stromy komplikovaly provoz vlaků

Přes část Česka včera večer rychle přešly velmi silné až extrémní bouřky s přívalovými srážkami, silným nárazovým větrem a krupobitím. Hasiči vyjížděli k desítkám případů, hlavně k popadaným stromům na železnicích a silnicích. Nejvíc práce měli na západě Čech. Před půlnocí se bouřky přesunuly na střední a jižní Moravu.

Silný vítr zkomplikoval železniční dopravu, kvůli popadaným stromům byl přerušen provoz i na několika hlavních tratích v Plzeňském, Karlovarském či Středočeském kraji. Bouřka dočasně omezila také provoz na ploše Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni.

„V souvislosti s meteorologickou situací aktuálně evidujeme zvýšené množství mimořádných událostí. Nejvíce v kraji Plzeňském, Středočeském a Karlovarském. Jedná se zejména o odstranění popadaných stromů,“ uvedli večer hasiči na twitteru.

Pro Plzeňský, Karlovarský kraj a západní část Jihočeského, Ústeckého a Středočeského kraje platila do 23:00 výstraha na extrémně silné bouřky s nejvyšším stupněm nebezpečí. Ve zbytku Čech a část Moravy a Slezska se mohly podle aktuální výstrahy meteorologů ještě v noci objevit velmi silné bouřky,

Nejsilněji bouřky zasáhly Plzeňský a Karlovarský kraj, hasiči evidovali desítky případů, hlavně popadaných stromů. Ve Františkových Lázních strom spadl na osobní auto a zranil jednoho člověka.

Pražští hasiči od 21:00 do 23:00 zasahovali u více než 60 událostí spojených s bouřkou a silnějším větrem. Bouře doprovázená prudkým větrem zhruba na půl hodiny omezila i provoz ruzyňského letiště. "Podle standardních postupů musíme kvůli bezpečnosti zaměstnanců i cestujících pozastavit činnosti na ploše. Cestující tak mohou čekat na nástup i výstup z letadla, následně pak na svá zavazadla," informovalo letiště na twitteru. Kolem 22:00 letiště obnovilo běžný provoz, tři lety musely přistát na jiném letišti.

Hasiči v Ústeckém kraji vyjížděli od 20:00 kvůli silné bouři ke 48 událostem, šlo o popadané stromy na silnice a železniční tratě. „Žádný pád stromu na objekt neevidujeme,“ řekl mluvčí krajských hasičů Milan Tabi. Hasiči zasahovali hlavně na Lounsku a Litoměřicku, k několika stromům vyjeli také na Děčínsko a Chomutovsko.

Hasiči v Libereckém kraji vyjeli při bouřce mezi 21:00 a 22:00 k osmi spadlým stromům, uvedli na twitteru. Šest jich bylo na Českolipsku a dva na Liberecku. Podle dat od meteorologů při bouřce byly v té době nejvydatnější srážky v kraji v Jizerských horách, napršelo tam až 17 litrů na metr čtvereční.

Kvůli popadaným stromům na koleje či trakční vedení se večer zastavil železniční provoz na několika hlavních i regionálních tratích hlavně v západních, středních a jižních Čechách. Z hlavních tratí vlaky nejezdily v úseku mezi Plzní a Chebem, Plzní a Klatovy nebo mezi pražskou Uhříněvsí a Strančicemi na koridoru do Benešova a Českých Budějovic.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky bouřka, srážky, Česko, ČR, hasiči, Karlovarský, strom, železnice, Karlovarský kraj, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Letiště Václava Havla, Twitter, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část Česka zasáhly extrémní bouřky, popadané stromy komplikovaly provoz vlaků  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.