Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Za války je odvezli a zničili Němci. Po osmdesáti letech se do Lokte znovu vrací zvony

Stovky let byli lidé v Lokti na Sokolovsku zvyklí na zvuk kostelních zvonů, které ohlašovaly denní dobu nebo významné církevní či společenské svátky. Při druhé světové válce ale město o svou chloubu přišlo, když ji odvezla a zničila německá armáda. Nyní se místní po osmdesáti letech dočkali, když se loketského kostela svatého Václava vrátil první z nových zvonů. 

O návrat ztraceného dědictví usilovali v historickém městě, nad nímž se tyčí středověky hrad, více než tři roky. Farníci a dobrovolníci založili sbírku a zasadili se o návrat ztracené dominanty, jež Lokti chybí osmdesát let. V neděli dorazil do chrámu nový zvon, symbolicky na největší křesťanský svátek. Nese jméno podle patronky českých zemí svaté Anežky. 

Loket o své zvony přišel hned dvakrát. Nejprve za první světové války, kdy byly z kostela svatého Václava sejmuty zvony pro válečné potřeby rakouské monarchie. Ve dvacátých letech dvacátého století se zvony podařilo obnovit. Během jednoho roku tehdy obyvatelé Lokte dali dohromady prostředky na odlití čtyř nových zvonů. Bohužel, v roce 1942 byly i tyto zvony odvezeny a zničeny,“ sdělila předsedkyně spolku Loketské zvony Jitka Hlavsová.

O obnovení tradice se snaží spolek od roku 2018. První výsledky úsilí spatřila veřejnost na vlastní oči před třemi lety, když se podařilo zrenovovat nejmenší zvon svatého Floriána, který je součástí zvonice. Na další tři se ale až doteď čekalo. Nyní přibyl další vážící 320 kilo s průměrem 800 milimetrů, který odlila Leticie Dytrychové v Brodku u Přerova. Náklady činily bezmála 400 tisíc korun.

Nový bude čekat v kostele na své další ‘bratry’, protože zavěšeny do věže budou všechny až společně. Zda to bude za dva roky, nebo za deset let, to samozřejmě bude záviset na tom, jak bude sbírka úspěšná i v dalších letech,“ doplnila Hlavsová, podle níž všechny zvony svou celkovou hmotností odpovídají původním, které v kostele visely do roku 1917, respektive do roku 1942. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Karlovarský kraj

Štítky Loket, Zvony, Tradice, Válka, druhá světová válka, Německá armáda, Kostel svatého Václava, okres Sokolov, první světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za války je odvezli a zničili Němci. Po osmdesáti letech se do Lokte znovu vrací zvony  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.