Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V sokolovském zámku bude nová muzejní expozice či badatelské centrum

Severovýchodní křídlo sokolovského zámku, ve kterém se po 60 letech uvolnily prostory po městské knihovně, čeká v příštích letech rekonstrukce. V plánu je tam vybudovat novou muzejní expozici, badatelnu či zámeckou kavárnu. Kraj, který je vlastníkem objektu, chce na nákladnou investici přibližně za 30 milionů korun získat evropskou dotaci, informoval člen krajského zastupitelstva Pavel Čekan (Místní).

Sokolovské muzeum, které památku spravuje a také v něm sídlí, chce na začátku roku vybrat zhotovitele projektové dokumentace. Na vypracování projektu kraj vyčlenil 3,5 milionu korun, s jeho dokončením se počítá na konci letošního roku.

Stavební úpravy, včetně elektroinstalace a nových podlah, by měly začít v příštím roce a hotové by měly být v roce 2025. K financování přestavby části zámku chce vlastník památky využít možnost čerpání evropské dotace z programu ITIKA (Integrované teritoriální investice Karlovarská aglomerace).

Revitalizace sokolovského zámku by se měla týkat zejména bývalé čítárny městské knihovny v prvním nadzemním podlaží, dále bývalého oddělení pro děti a bývalého oddělení pro dospělé v druhém nadzemním podlaží. Celkem předpokládáme náklady 30 milionů korun,“ uvedl Čekan.

V projektu se počítá s vytvořením nové muzejní expozice a nového okruhu prohlídek s dosud nevystavenými exponáty. Vzniknout by tam mělo také badatelské a návštěvnické centrum, zámecká kavárna a muzejní infocentrum. V plánu je, aby kavárnu provozoval komerční subjekt či neziskový sektor, třeba se zapojením handicapovaných.

V sokolovském zámku už jsou zrekonstruované sklepy, v nichž je nová expozice, která je zaměřena na zlatý poklad, který byl objeven v roce 1994 při výkopových pracích. Kompletní opravu prostor sklepení za 15,8 milionu korun tehdy financoval z větší části Karlovarský kraj, třemi miliony přispělo město Sokolov.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zámek Sokolov

Štítky Sokolov, zámek, Expozice, Turismus, kavárna, Pavel Čekan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sokolovském zámku bude nová muzejní expozice či badatelské centrum  |  Sokolovsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.