Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Cheb se oblékne do svátečního, připraví se na zářijové Dny evropského dědictví

Cheb připravil základní rysy programu pro letošní národní zahájení Dnů evropského dědictví. Odehraje se ve dnech 9. až 11. září. Kromě samotného zahájení celostátních dnů, při kterých se veřejnosti otevírají i jinak nepřístupné památky, chystá město i řadu doprovodných akcí, jež mají podtrhnout výjimečnost akce. Letošní zahájení se v Chebu koná k 700. výročí zástavy Chebska českým králům, řekl místostarosta Chebu Jiří Černý (VPM).

„Hlavní zahájení bude v sobotu 10. září, kdy přijede průvod Jana Lucemburského, a tím zahájí celou tuto kulturní akci. Součástí bude také výstava zapůjčených replik korunovačních klenotů, která bude v kostele sv. Kláry. Budou probíhat i doprovodné akce, pivní festival na krajince, pódium bude i na náměstí, budou koncerty a spolupracujeme i se Západočeským divadlem Cheb,“ uvedl Černý.

Sobotním oslavám bude předcházet zahájení výstavy Nositelé tradice lidových řemesel v křížové chodbě františkánského kláštera. Součástí oslav bude v Chebu i videomapping na třech domech historického náměstí na straně, kde stojí chebská radnice.

Pro Cheb jde o prestižní akci. V minulých letech se účastnil Dnů evropského dědictví, podobně jako jiná města, například tím, že se lidé mohli podívat do jinak nepřístupných prostor kulturních památek a podobně. Letos jde o ale o celostátní zahájení této akce, které se v Karlovarském kraji dosud nekonalo.

Dny evropského dědictví (European Heritage Days) každoročně v září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné, stejně jako movitých památek. Dny evropského dědictví jsou významnou celoevropskou kulturně poznávací, společenskou a výchovnou akcí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dny evropského dědictví

Štítky Cheb, Akce, slavnost, Přípravy, Dny evropského dědictví, Jiří Černý, okres Cheb, Jan Lucemburský, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cheb se oblékne do svátečního, připraví se na zářijové Dny evropského dědictví  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.