Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

V Nemocnici Sokolov dokončili rekonstrukci oddělení následné péče za 23 milionů korun

Nemocnice Sokolov představila nové prostory oddělení následné péče. Investici ve výši 23,5 milionu korun hradil Karlovarský kraj, který je majitelem nemocnice. Jejím provozovatelem je skupina Penta Hospitals. Rekonstrukce oddělení se prováděla za provozu, což kladlo velké nároky na koordinaci s okolními odděleními. rekonstrukce výrazně zlepší komfort pro pacienty oddělení, ale i pro personál, který se o ně stará.

Rekonstrukce trvala zhruba půl roku. "Ty práce, které se dělají v rekonstruovaném objektu, s sebou přináší problémy. Tady například by se v jednom čase musely uříznout všechny stoupačky, čímž by se odřízlo i vrchní patro. Takže se to muselo přeprojektovat. I proto došlo ke krátkému zdržení, ale nijak zásadnímu," uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Dalibor Blažek (Místní)

„Oddělení následné péče v sokolovské nemocnici má dvě stanice, každou zhruba po 25 lůžkách. Současná rekonstrukce se týkala stanice A. Přestavbou v ní vzniklo osm třílůžkových, jeden dvoulůžkový a jeden jednolůžkový nadstandardní pokoj. Zároveň se výrazně zlepšilo zázemí pro personál, který na oddělení čítá tři lékaře a zhruba 35 sester," informoval primář Hedar Fathi

Na oddělení následné péče jsou přijímání pacienti, kteří již nemusí být na akutních lůžkách, ale potřebují nějaký čas na doléčení. Jsou zde ale i pacienti v posledních fázích závažných onemocnění, pro které je třeba také zajistit důstojné podmínky.

Klientské pokoje jsou vybaveny polohovatelnými nemocničními lůžky, nad nimiž jsou naistalovány nástěnné lůžkové rampy s integrovanými svítidly, zásuvkami a medicinálními plyny. Pacienti mají k dispozici centrální sociální zařízení, ve kterém se nachází otevřený bezvaničkový sprchovací box se sklopným sedátkem a nástěnnými madly. Umývárna je dále vybavena sprchovacím panelem s dezinfekcí a výlevkou, jenž bude sloužit pro asistované mytí klienta. Zdravotníci se mohou těšit z nové sesterny, přípravny léků a denní místnosti s kuchyňkou. Nechybí zde ani kancelář vrchní sestry a dva lékařské pokoje.

„Některé z těchto věcí mohou pro zdravého člověka vypadat jako maličkosti. Pro pacienty následné péče jsou ale velmi důležité, protože jim pomáhají kompenzovat pohybové obtíže třeba po prodělaném úrazu nebo operaci. Takže přispívají i k lepší rekonvalescenci a možnému návratu pacienta do domácího prostředí,“ uvedla Jitka Samáková, ředitelka Nemocnice Sokolov s tím, že bezbariérové řešení navíc zjednoduší i práci sestřičkám a ošetřovatelskému personálu. Podle ředitelky tak jde o příkladnou spolupráci mezi krajem a provozovatelem nemocnice.

Investice Karlovarského kraje do sokolovské nemocnice jsou pravidelné a už nyní se chystají další. Pravděpodobně ještě do konce roku by měla být podepsána smlouva s dodavatelem, který v soutěži získá zakázku na stavbu urgentního příjmu nemocnice. Stavba by měla stát zhruba 170 milionů korun a kraj na ní chce získat peníze z Integrovaného regionálního operačního programu. Pokud nenastanou problémy, urgentní příjem by mohla nemocnice začít využívat v polovině roku 2026.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veronika Svobodová

Štítky Nemocnice Sokolov, sokolovská nemocnice, oddělení následné péče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Nemocnici Sokolov dokončili rekonstrukci oddělení následné péče za 23 milionů korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.