Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Knižní festival v Mariánských Lázních bude letos už v červnu a bude o den delší, informovali pořadatelé

Literární festival Knižní lázně v Mariánských Lázních se letos uskuteční už v červnu. Proti předešlým ročníkům bude také o den delší, konat se bude od čtvrtka 20. června do neděle 23. června na hlavní kolonádě v Mariánských Lázních a dalších přilehlých lokacích. Kromě víkendového knižního jarmarku nabídne setkání s autory, nakladateli, čtení či diskuse. Program věnující se pestrosti kultury v atmosféře lázeňského města připomene i výročí Franze Kafky a Bedřicha Smetany, informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

Mezi hosty, kteří na festivalu Knižní lázně budou předčítat nebo besedovat s návštěvníky, je například Martin Petiška, spisovatel, dramatik, autor více než 50 titulů přeložených do mnoha jazyků a syn Eduarda Petišky. Vystoupí také překladatel a nakladatel Ondřej Cikán, v prosinci vyznamenaný prestižní Rakouskou státní cenou za literární překlad, či spisovatelka, scenáristka a autorka knih Praskliny, Těla nebo Spiritistky Klára Vlasáková.

Publicistka a autorka několika knih Judita Matyášová představí rozšířené vydání knihy S Kafkou na cestách u příležitosti výročí 100 let od Kafkovy smrti. Ilustrátorka Veronika Bílková zase připomene svou poslední knihou 200. výročí narození skladatele Bedřicha Smetany. Součástí programu bude například také komentovaná Procházka po krajině mariánskolázeňské s biologem a autorem několika knih Jiřím Sádlem ve spolupráci s UNESCO nebo Společenský večer Knižních a Jazzových lázní s koncertem kapely Terne Čhave.

Festival rovněž letos vyhlašuje nejen Čtenářský pobyt pro širokou veřejnost, Letní školu psaní pro začínající autory ve spolupráci se značkou Magnesia, ale i Tvůrčí pobyt pro profesionály. Nově zapojí v literární soutěži na téma Kafka také děti i studující na základních a středních školách z celého Karlovarského kraje. Přihlášená díla mohou mít formu krátkého literárního útvaru či komiksu. Jedním z větších témat jubilejního ročníku bude český jazyk, jeho vývoj a kondice v současné společnosti. V rámci programu se uskuteční také Pecha Kucha Night, na které se bude prezentovat zhruba desítka osobností z kreativního průmyslu. Uskuteční se i stand-upy a program ve stylu tvořivých dílen nejen pro juniory.

Knižní lázně organizují Klára Khine a Barbora Páníková, kterým zázemí v Mariánských Lázních poskytne spolek Švihák, jenž zde pořádá od roku 2014 kulturní akce. O nový vizuál se postarali výtvarník Ondřej Vyhnánek a grafička Barbora Páníková, kteří stvořili malé "knihomily a praménky vědění".

Ohodnoť článek

Štítky Mariánské lázně, literatura, zábava, festival, knihy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knižní festival v Mariánských Lázních bude letos už v červnu a bude o den delší, informovali pořadatelé  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.