Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Krajští hrdinové si převzali medaili za zásluhy o bezpečnost

Čtyři odvážní lidé si tento týden si v Becherově vile v Karlových Varech převzali od hejtmana ocenění za své hrdinské činy, při kterých neváhali riskovat vlastní životy, aby pomohli druhým. Byli jimi Tadeáš Barfus, Radovan Karnoll, Jan Špatný a Jiří Mlateček. Tito hrdinové z Karlovarského kraje prokázali mimořádnou odvahu a pohotovost, když čelili krizovým situacím.

Tadeáš Barfus zasáhl 31. července 2024, když na silnici od Svatavy do Lomnice došlo k tragické nehodě. Řidič automobilu srazil dvě cyklistky a Barfus, hasič z podnikové společnosti Sokolovská uhelná, byl první na místě. Okamžitě poskytl první pomoc zraněným ženám. Jedna z nich bohužel svým zraněním podlehla, druhá utrpěla středně těžká zranění. Po nehodě dokonce založil veřejnou sbírku na pomoc rodině zesnulé ženy.

Radovan Karnoll se stal hrdinou 6. února 2024, když vypukl požár v rodinném domě ve Štědré. Ještě před příjezdem hasičů vběhl do hořícího domu a zachránil dvě spící osoby.

Jan Špatný, technik spojů u Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje, vykonal svůj hrdinský čin 8. ledna 2024. Na dálnici D6 zpozoroval v protisměru jedoucí automobil, okamžitě zavolal policii a díky své pohotovosti přiměl řidičku v protisměru zastavit. Jeho duchapřítomnost zabránila potenciální katastrofě.

Jiří Mlateček, člen Jednotky sboru dobrovolných hasičů Pozorka, ukázal svou statečnost 7. července 2024. Když projížděl kolem hořícího bytového domu v Nejdku, použil hasicí přístroj z chodby a zpomalil šíření požáru, což umožnilo dvěma lidem uniknout na balkon. Svým činem přispěl k záchraně života i majetku.

Hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek při ceremoniálu vyjádřil velkou úctu všem oceněným. „Je to vždy okamžik výjimečný, na jednom místě se koncentruje odvaha, hrdinství v tom nejčistším slova smyslu a nezištná vůle pomoci bez ohledu na důsledky pro toho, kdo tu pomoc poskytuje,“ řekl.

Zároveň zdůraznil, že takové činy mají hlubší význam pro celou společnost: „Ocenění nemá význam pouze pro ty oceněné, ale může mít hlubší dopad na společnost a stát se vzorem pro lidi, kteří se dostanou do krizové situace,“ věří.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Karlovarského kraje

Štítky ocenění, hrdinové, bezpečnost, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajští hrdinové si převzali medaili za zásluhy o bezpečnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.