Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Karlovarský kraj přidal lístky do volebních komisí, některé sady nebyly úplné

Karlovarský kraj doplnil náhradní volební lístky do volebních místnosti. Některé sady, které dostali voliči do schránek, neobsahovaly všechny lístky. V obálkách chyběly kandidátky šesti uskupení, například ODS, KSČM či Volby pro kraj. Podle krajského úřadu vznikla chyba při kompletaci lístků v tiskárně, jde asi o sto případů. Přímo na kraj se s žádostí o nové lístky nikdo neobrátil, na obcích šlo o jednotlivce. Ve volebních místnostech budou voliči upozorněni na možné chybějící lístky. Dvoudenní hlasování začíná dnes ve 14:00.

V Karlovarském kraji letos kandiduje 19 politických stran a uskupení, v nekompletních sadách chyběly lístky hnutí Místní, KSČM, Švýcarské demokracie, ODS, Vize pro Karlovarský kraj a Volby pro kraj. Na neúplné sady volebních lístků upozornily některé strany počátkem týdne s tím, že by tato situace mohla způsobit neregulérnost voleb.

„Kraj v tomto udělal maximum, tedy nabídl dodání obálek lidem, kteří se ozvou," řekla mluvčí kraje Jitka Čmoková. Přímo na krajský úřad se nikdo neobrátil, voliči se na chybějící lístky dotazovali na konkrétních obcích. Krajský úřad dodal 1000 náhradních sad pro volební místnosti na Karlovarsku a Chebsku, kde se nekompletní sady lístků vyskytly. Další 4000 sad má ještě v rezervě. V těchto dvou oblastech je téměř 90 tisíc voličů.

Několik případů nekompletních sad zaznamenal například městský úřad v Chebu. „Šlo o jednotlivce, kteří se na nás obrátili. Doporučili jsme jim, že kompletní sady budou k dispozici ve volebních místnostech, kde je na požádání dostanou před hlasováním," uvedl mluvčí chebské radnice Tomáš Ivanič.

„Víme o jednom voliči, který se na magistrát obrátil s tím, že v obálce neměl všechny hlasovací lístky. Kompletní sadu si vyzvedne ve své volební místnosti," potvrdila podobnou situaci mluvčí města Karlovy Vary Helena Kyselá.

Kolik přesně neúplných sad lístků se k voličům dostalo, krajský úřad neví. „Mělo se jednat zhruba o 100 nekompletních sad. Voliči tak budou mít možnost, pokud se neozvou koordinátorovi, využít náhradní sady, které budou v každé volební místnosti," uvedla Čmoková.

Krajský úřad podle mluvčí vzniklou situaci nijak řešit nemůže, neovlivní ani možné zpochybnění voleb. „Chyba se stala na straně tiskárny, odkud jsou lístky distribuovány do větších měst, která pak zajišťují distribuci do menších měst a obcí v rámci svého obvodu. Ale ani města a obce nemají povinnost a v podstatě ani kapacity na to obsah obálek kontrolovat," dodala mluvčí kraje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, správa, kraje, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj přidal lístky do volebních komisí, některé sady nebyly úplné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.