Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Karlovy Vary zahájily letošní lázeňskou sezonu, věří v další nárůst počtu hostů

Karlovy Vary zahájily dnes svou 667. lázeňskou sezonu. Tradiční oslavy zahájení sezony potrvají tři dny a přinášejí řadu akcí po celém území lázeňského středu města. Ačkoli v minulosti zahájením v první květnový víkend začala pro lázeňské hotely hlavní lázeňská sezona, v posledních letech je návštěvnost největšího lázeňského města v Česku rozprostřená více do celého roku, řekla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

"Vždycky se říkalo, že sezona začíná až tím odstartováním, tedy prvním květnem, ale jak ve městě vidím a mám informace od hoteliérů, tak sezona běží průběžně. Každý víkend je tu poměrně hodně návštěvníků. Zatím to není po celý týden, ale jen o víkendech, ale já předpokládám, že překonáme i tu minulou (sezonu), která byla nejlepší za posledních deset let," řekla Pfeffer Ferklová.

Celkový vývoj, ale i události ve světě v posledních letech podle primátorky přinesly změny ve složení klientů. V současné době jezdí do Karlových Varů převážně turisté na krátkodobé pobyty. Město, světově známé svou lázeňskou léčbou, by uvítalo, kdyby se vraceli i klienti na delší lázeňské pobyty. Podle primátorky se ale už doba několikatýdenních pobytů asi nevrátí.

Novým impulsem by mohla být nová pravidelná letecká linka mezi Karlovými Vary a izraelským Tel Avivem, která začne létat od konce května. Izraelci byli v minulosti jednou ze stabilních skupin klientů, podobně jako některé další blízkovýchodní země. V současné době jsou podle statistik Izraelci návštěvníky, kteří v Karlových Varech tráví nejdelší pobyty. Nová linka by pak jejich počet v lázeňském městě mohla výrazně posílit.

Za loňský rok přenocovalo v hromadných ubytovacích zařízeních v Karlovarském kraji zhruba 1,35 milionu návštěvníků, kteří zde strávili celkem přes 5,09 milionu nocí. To je průměrně asi 3,8 nocí na jednoho návštěvníka, uvádějí údaje Českého statistického úřadu. Pokud se budou počítat pouze klienti lázeňských zařízení, tak těch loni přijelo do kraje 636 226 a strávili zde 3,05 milionu nocí, což je zhruba 4,8 přespání na jednoho klienta.

Karlovarský kraj se svými čtyřmi velkými lázeňskými městy - Karlovými Vary, Mariánskými Lázněmi, Františkovými Lázněmi a Jáchymovem, je nejvýznamnějším cílem lázeňských klientů z Česka a hlavně ze zahraničí. Do kraje míří zhruba dvě třetiny lázeňských klientů, kteří české lázně využívají. Ale zatímco lázní v Karlovarském kraji využije 48,9 procenta všech lázeňských hostů z Čech, u cizinců je to 96,7 procenta všech, kteří do Česka za lázněmi přijedou.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, lázně, zábava, správa, turistika, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovy Vary zahájily letošní lázeňskou sezonu, věří v další nárůst počtu hostů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.