Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

SOS vesničky slaví 55 let od založení. Za dobu svého fungování pomohly tisícovkám dětí a rodin v nouzi

Dětské vesničky SOS, nejstarší česká nezisková organizace pomáhající ohroženým dětem, slaví 55. výročí od založení. Tou první byla vesnička v Karlových Varech. Za dobu své činnosti se spektrum služeb, které organizace poskytuje, rozrostlo a další služby ještě plánuje, řekla při oslavách výročí v Karlových Varech ředitelka organizace Jindra Šalátová.

Pomoc ročně potřebují tisíce ohrožených dětí

V Česku fungují v současné době desítky organizací, které pomáhají ohroženým dětem, ať už jde o dětská centra, zařízení tytu Klokánek nebo právě nejstarší SOS vesničky. Ty pomohou ročně třem tisícům dětí.

„SOS dětské vesničky v současné době nabízejí celou škálu služeb pro ohrožené děti. Od preventivních služeb, kdy se snažíme pomáhat rodině ještě v době, kdy dítě mají u sebe, a snažíme se pomoci, aby dítě nemuselo být odebráno z rodinného prostředí. V případě, kdy tam už být dítě dlouhodobě nemůže, nabízíme krizové zařízení, ve kterém může být dítě po nezbytnou dobu. A pokud už je dítě odebrané a není možnost návratu do biologické rodiny a dítě odchází do pěstounské péče, tak podporujeme i pěstounské rodiny," popsala škálu služeb Šalátová.

Příští rok odstartuje nová pobytová služba pro nezkušené rodiče

Od příštího roku by karlovarská SOS vesnička ráda zprovoznila novou pobytovou službu pro nezkušené rodiče s dítětem do sedmi let. Budou moci v tréninkovém bytě strávit šest měsíců a pracovníci vesničky se pokusí rodičům vysvětlit, jak pečovat o dítě, aby pro něj vytvořili vhodné prostředí. Zkušenosti z Havířova zatím ukazují, že tato pomoc má vysokou úspěšnost, doplnila ředitelka.

Posláním SOS dětských vesniček je po celou dobu jejich existence pomoc ohroženým dětem k tomu, aby vyrůstaly v láskyplném rodinném prostředím. Organizace vznikla v roce 1969 z iniciativy dětského psychologa Zdeňka Matějčka a pediatra Jiřího Dunovského. Při hledání alternativy k tehdejším velkokapacitním dětským domovům se inspirovali v modelu SOS dětských vesniček, který vytvořil po druhé světové válce v Rakousku Hermann Gmeiner.

První SOS dětská vesnička vznikla v 70. letech v Karlových Varech

Díky mimořádně úspěšné celonárodní sbírce se podařilo v rekordním čase vystavět první SOS dětskou vesničku v Karlových Varech – Doubí, první pěstounské maminky a děti se sem stěhovaly už v červnu 1970. Druhá vesnička začala fungovat o tři roky později ve Chvalčově, do výstavby třetí vesničky v Brně zasáhla normalizace, proto se ji povedlo vybudovat až později, zahájila činnost až v roce 2003.

Původní SOS dětské vesničky fungují jako zázemí pro poskytování široké škály služeb, početnější pěstounské rodiny tu také mohou využít zvýhodněné nájemné.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SOS dětské vesničky

Štítky ČR, rodina, děti, SOS vesničky, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOS vesničky slaví 55 let od založení. Za dobu svého fungování pomohly tisícovkám dětí a rodin v nouzi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.