Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kraj pokračuje s přípravou střední keramické školy. Náklady jsou 1,5 miliardy, pomůže dotace

Krajští radní pokračují v přípravě projektu na rekonstrukci a modernizaci Střední uměleckoprůmyslové školy keramické a sklářské v Karlových Varech. Na svém posledním zasedání schválili přípravu žádosti o dotaci. Většinu nákladů z 1,5 miliardové investice by měla pokrýt právě dotace, kraj ze svého rozpočtu vyčlení 400 milionů korun.

„V současné chvíli se tvoří projektová dokumentace, což u takto náročných a velkých staveb trvá i několik let. Nyní jsme zhruba v polovině celého procesu. Fyzická realizace projektu by měla začít koncem roku 2024, a pokud nenastanou žádné nepředvídatelné komplikace, tak by žáci měli školní rok 2027/2028 absolvovat již ve zbrusu nové budově,“ uvedl radní pro oblast ​vzdělávání, školství a mládeže, tělovýchovy a sportu Jindřich Čermák s tím, že výuka žáků nebude v průběhu stavebních úprav přerušena.

Během rekonstrukce bude nutné zbourat objekt z 60. let a obytné budovy pro učitele. V plánu je obnovit historickou část školy, na kterou bude navazovat nová budova včetně komunikací, venkovních ploch, zeleně a oplocení. Počítá se také s vytvořením kompetenčního centra pro tradiční obory se zaměřením na sklo, keramiku a porcelán a Centra designu.

Dokončením projektu se navíc navýší kapacita školy, z původních 370 žáků by měl komplex nabídnout vzdělání 540 studentům.

Vedle sekundárního vzdělávání budou díky projektu rozvíjeny i další formy studia, jakými je například vzdělávání celoživotní nebo rekvalifikační podporující uplatnitelnost místní pracovní síly. Rovněž zde vzniknou prostory výstavní galerie, auly, kavárny nebo sportoviště pro kulturní a komunitní aktivity.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karlovarský kraj

Štítky Karlovarský kraj, rekonstrukce, škola, střední keramická škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj pokračuje s přípravou střední keramické školy. Náklady jsou 1,5 miliardy, pomůže dotace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.