Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Na Toužimsku někdo zabil samici orla mořského i mládě. Případ vyšetřuje policie

Na Toužimsku nedaleko Karlových Varů někdo nejspíš otrávil samici kriticky ohroženého orla mořského. Nepřežilo ani mládě, které našli pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR přímo na hnízdě. Případ vyšetřuje kriminální policie. V celém kraji hnízdí odhadem do pěti párů orlů mořských.

Mrtvou samici orla mořského našli v lese na Toužimsku kolemjdoucí, kteří na místo přivolali pracovníky ochrany přírody. „Uhynulý orel ležel přímo pod hnízdem, které bylo 35 metrů vysoko. Existovala ale šance, že na něm jsou ještě živá mláďata. Svou pomoc nabídl hasičský záchranný sbor, který se dostal s výsuvným žebříkem až ke hnízdu. Tam bohužel hasiči našli už jen mrtvé orlí mládě. Bylo mu pár týdnů,“ říká Pavla Tájková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Regionálního pracoviště Správa CHKO Slavkovský les. Osud druhého ptáka z páru je podle ní neznámý.

Podle prvních poznatků na zvířeti nebyla žádná vnější poranění, vše proto nasvědčuje tomu, že samičku orla někdo otrávil. Jasněji by mělo být po provedení pitvy. Případ vyšetřuje policie. Místo prohledala také psovodka Klára Hlubocká z České společnosti ornitologické. „Provedli jsme prohlídku nejbližšího okolí přímo pod hnízdem a následně dalších lokalit výskytu orlů vytipované místním ornitologem Pavlem Olbertem. Žádná další uhynulá zvířata ani návnady jsme nedohledali,“ řekla. Speciální psí jednotka České společnosti ornitologické (ČSO) se od roku 2017 zaměřuje na boj s ptačí kriminalitou.

V letošním roce se jedná o třetí případ cíleně zmařeného hnízdění orlů mořských v Česku. Další případy se staly na Brněnsku a druhý na Pelhřimovsku.

Za trávení volně žijících živočichů byli u nás zatím odsouzeni dva lidé. V roce 2021 soud vyměřil rybníkáři z Klatovska trest 2,5 roku podmíněně s odkladem na 3,5 roku za otrávení dvou orlů mořských a dvou krkavců velkých karbofuranem u Mečichova na Strakonicku v roce 2019. Travič se k činu nepřiznal.

V roce 2022 byl myslivec a chovatel holubů a drůbeže odsouzen na 3 roky podmíněně s odkladem na 3 roky a následně přišel o zbrojní průkaz a všechny zbraně. V Milovicích na Břeclavsku dlouhodobým pokládáním návnad otrávil několik živočichů včetně kriticky ohrožených luňáků červených. Muž se k činu přiznal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavla Tájková

Štítky policie, orel mořský, smrt, Česká společnost ornitologická, Agentura ochrany přírody a krajiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Toužimsku někdo zabil samici orla mořského i mládě. Případ vyšetřuje policie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.