Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Vykácený úsek lesa na Klínovci není sjezdovka, ale má více účelů, tvrdí areál

Vykácením části lesa u Klínovce nevznikla podle dnešního vyjádření Skiareálu Klínovec sjezdovka, ale úsek slouží jak pro hospodářské, tak pro rekreační účely. Kolaudační rozhodnutí na úpravy v úterý zrušil Krajský soud v Plzni. Podle nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, který podal na kolaudační rozhodnutí vydané stavebním úřadem v Jáchymově správní žalobu, bylo skutečným účelem stavby propojení lyžařského areálu. Městský úřad v Jáchymově, jehož rozhodnutí soud zrušil, počká na zdůvodnění rozhodnutí, pak se rozhodne, jak bude reagovat.

„Společnost SKIAREÁL KLÍNOVEC s.r.o. není investorem ani zhotovitelem propojovací cesty mezi Neklidem a Klínovcem, tudíž nemá ani relevantní možnost se vyjadřovat ke všem detailům. Pro úplnost stojí za to uvést několik zásadních faktů: Dle nám známých informací byla dotčená propojovací cesta zbudována společností Lesy Jáchymov s.r.o. a slouží jak pro hospodářské účely, tak pro rekreační účely, což je jednou ze čtyř základních funkcí lesa danou zákonem. Cesta je široká šest až osm metrů, nikoliv mylně uváděných 12 až 25 metrů, což je jasné každému, kdo se na ní pohyboval. Parametrům sjezdovky cesta neodpovídá sklonem ani šíří, není ani zasněžována jako sjezdovky ve skiareálu. Po cestě se pohybuje v obou směrech veřejnost (cyklisté, lyžaři, běžkaři, turisti) a dále slouží potřebám veřejného integrovaného záchranného systému, především Horské službě," uvedl skiareál ve svém vyjádření.

O rozhodnutí soud v úterý informoval server Novinky.cz. Podání správní žaloby vzešlo z trestního řízení vedeného okresním státním zastupitelstvím v Karlových Varech. V tomto řízení čelí jedna právnická osoba a jedna fyzická osoba obžalobě pro přečin poškození a ohrožení životního prostředí v souvislosti s masivním vykácením lesního porostu u skiareálu v roce 2018. Šlo o rozlohu 3,6 hektaru. Stavebník stavbu podle nejvyššího státního zástupce uskutečnil bez potřebných rozhodnutí nebo opatření v územním řízení a bez stavebního povolení. A teprve po dokončení stavby zažádal o vydání územního souhlasu k umístění stavby, kterou navíc označil jako lesní cestu.

Starosta Jáchymova Michal Baláž (Jáchymov v obrazech) dnes řekl, že o rozhodnutí soudu ví, ale že úřad ještě nedostal písemné zdůvodnění. "Je to možnost podat kasační stížnost, ale musíme nejprve vědět podrobnosti. Ty pak posoudí právníci," uvedl Baláž. Jak připustil, bývalé vedení města šlo skiareálu "na ruku". „My stále vnímáme areál Klínovec jako silného partnera. Ale chceme některé vztahy napravit, aby byly výhodné vzájemně," uvedl Baláž.

Zrušením rozhodnutí jáchymovského úřadu "pro nicotnost" by se případ měl přesunout na stavební úřad v Ostrově, který by měl rozhodnout o případné kolaudaci nebo vydat nesouhlas.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiareál Klínovec

Štítky ČR, rekreace, soud, správa, reality, Jáchymov, Klínovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vykácený úsek lesa na Klínovci není sjezdovka, ale má více účelů, tvrdí areál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.