Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Karlovarské letiště očekává letos ztrátu 28 milionů korun, více než loni

Mezinárodní letiště v Karlových Varech očekává letos hospodářskou ztrátu 28 milionů korun. Je to zhruba o tři miliony více než loni. Letošní finanční plán počítá s náklady 51 milionů a výnosy 22 milionů korun. Na zvýšení nákladů se nejvíce projevily vyšší mzdy a výdaje na energie, řekl krajský zastupitel Jan Bureš (ODS), odpovědný za dopravu. Vlastníkem letiště je Karlovarský kraj.

„Vliv mají především náklady na elektrickou energii, ale také růsty platů, které na letišti v loňských letech nerostly a nyní již odboráři požadovali zvýšení odměn, které by měly stoupnout v průměru asi o 15 procent," řekl Bureš. Výnosy letiště budou letos asi o 30 procent vyšší než loni. Náklady vzrostou o 19 procent. Na pokrytí ztrát dá kraj letos letišti 20 milionů korun.

Kvůli úsporám energií připravuje vedení letiště projekt na fotovoltaické panely. V první řadě je chce umístit na budovy, v plánu je do budoucna osadit i volné pozemky, které k letišti náleží. Kraj ale nejprve musí zajistit financování, náklady budou podle Bureše vysoké.

Z Karlových Varů se bude letos létat do Turecka, Řecka a Bulharska. Cestovní kanceláře mají v plánu od května do října zhruba 35 rotací. Aby byl hospodářský výsledek v kladných číslech, potřebovalo by letiště podle vedení kraje alespoň sedm letů týdně, jako tomu bylo v roce 2010, kde se létalo hlavně do Ruska. Kromě charterových letů má letiště zisk také z letecké školy, komerčních letů či pronájmu prostor soukromé společnosti, která tam poskytuje údržbu a opravu letadel.

Letos by měla na letišti přibýt další pravidelná linka, a to do izraelského Tel Avivu. Zájem má o ni izraelský operátor, který by je nabízel izraelským cestovním kancelářím. Počítá se hlavně s charterovými lety.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lětiště Karlovy Vary

Štítky ČR, letectví, správa, letiště, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarské letiště očekává letos ztrátu 28 milionů korun, více než loni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.