Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Výtopna ve Františkových Lázních prošla ekologizací. Nové jsou plynové kotle, produkce zplodin se sníží o 90 procent

Františkovy Lázně dokončily ke konci loňského roku ekologizaci městské výtopny. Radnice nechala kompletně vyměnit tepelný zdroj, kdy původní uhelné kotle nahradily plynové. Šlo o největší investici výtopny za 60 let provozu. Přestavba centrálního vytápění by měla výrazně přispět ke snížení množství zplodin v lázeňském městě.

„Na výtopně se dělaly kompletně nové plynové kotle i nové vodní hospodářství. Investice byla kolem 60 milionů korun a 35 milionů korun byla dotace od státu,"  řekl místostarosta Otakar Skala (nez.). Moderní technologie nahradila uhelné kotle po 60 letech. Jejich životnost byla přitom naplánovaná zhruba na 35 let. V dalších letech se kotle pouze udržovaly, nyní ale byla nutná jejich výměna. Díky investici se tak používání centrálního zdroje tepla v pětitisícovém městě prodloužilo o dalších 20 až 30 let.

Ekologizace vytápění by měla snížit produkci zplodin do ovzduší o 90 procent. Jednou z priorit lázeňského města je kvalitní ovzduší, i díky tomu, že se před nedávnem zařadilo s dalšími evropskými lázeňskými městy mezi světové památky UNESCO. Výtopna byla jedním z mála posledních zdrojů znečištění ve městě. Do budoucna se v ní počítá se spalováním i dalších směsí, jako je například ekologický vodík.

Františkovy Lázně podle místostarosty stanovily i přes zdražování dodávek plynu v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině cenu za teplo pro letošní rok co nejnižší. Lázně a podnikatelé zaplatí za odběr z primární sítě 1100 korun za gigajoule bez DPH, obyvatelé dají za odběr ze sekundární sítě 1300 korun za gigajoule bez DPH. Například v sousedním Chebu, kde dodává teplo vyrobené převážně z plynu společnost Terea, bude pro příští rok cena tepla 1465 korun za gigajoule bez DPH.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Františkolázeňská výtopna

Štítky ČR, správa, teplo, lázně, Františkovy Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výtopna ve Františkových Lázních prošla ekologizací. Nové jsou plynové kotle, produkce zplodin se sníží o 90 procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.