Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Referendum o navýšení haly v Ostrově není platné, hlasovalo málo lidí

Referendum o navýšení haly v průmyslové zóně v Ostrově na Karlovarsku není platné. Pátečního hlasování se zúčastnila necelá pětina voličů, k platnosti bylo zapotřebí alespoň 35 procent. Většina z účastníků zvýšení haly na 22,5 metru odmítla, jejich hlasů však bylo málo. Rozhodnutí v místním referendu není závazné, informoval manažer komunikace radnice Petr Jakubes. Šlo o první referendum v tomto městě.

Lidé odpovídali na otázku, zda souhlasí s tím, aby zastupitelstvo města neschválilo změnu č. 3 územního plánu Ostrova. Stávající územní plán umožňuje v lokalitě bývalé Škodovky stavět objekty s nejvyšší přípustnou výškou po římsu 12 metrů. Změna má umožnit developerské firmě Panattoni zvýšení plánované haly o 100 tisících metrech čtverečních na 22,5 metru. Kladně odpovědělo 2249 z celkového počtu 13 031 oprávněných voličů, záporně 158 a sedm lidí se zdrželo hlasování.

Aby bylo referendum platné, musí v něm podle zákona hlasovat aspoň 35 procent voličů, což je v případě Ostrova přibližně 4700 lidí. Závazné je v případě, že konkrétní odpověď označí nadpoloviční většina hlasujících v referendu a zároveň nejméně 25 procent všech voličů, což je 3300 obyvatel. To v sedmnáctitisícovém Ostrově splněno nebylo. Hlasovalo se ve 14 volebních místnostech. Lidé v karanténě či s nemocí mohli požádat o návštěvu komise s hlasovací urnou.

Záměr uspořádat plebiscit vzešel od kritiků výstavby, kteří nesouhlasí s navýšením plánované haly v nově vznikajícím průmyslovém areálu. Odpůrcům například vadí to, že hala by zastínila nedalekou Rudou věž smrti, což je památka zapsaná na seznamu UNESCO a symbol utrpení politických vězňů v uranových dolech, nebo že přinese větší dopravní a ekologickou zátěž. O zvýšení požádala společnost Panattoni, která v areálu už první halu staví, kvůli zvažované změně technologií. Díky navýšení by se hala podle ní mohla nabídnout více firmám.

O změně územního plánu budou nyní rozhodovat zastupitelé na svém dalším zasedání. Podle místostarosty Ostrova Marka Poledníčka (nez.) by měli respektovat rozhodnutí občanů.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ostrov

Štítky ČR, referendum, stavby, průmysl, Ostrov, Karlovarský kraj, územní plán, Panattoni Czech Republic Development s.r.o., ŠKODA AUTO a.s., Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Referendum o navýšení haly v Ostrově není platné, hlasovalo málo lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.