Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ostrov chce zachránit zříceninu loveckého zámku u Mořičova

Ostrov na Karlovarsku usiluje o záchranu zříceniny loveckého zámečku u nedalekého Mořičova. Z nevyužívané kulturní památky z 18. století zbyly jen obvodové zdi, hrozí její zřícení. Město chce ale nejprve barokní zámeček získat do svého majetku. Poté plánuje začít s opravami.

Lovecký zámeček více než sto let chátrá a dodnes z něj zbyla pouze torza obvodových zdí se zbytky fasády. Pokud se neopraví, hrozí podle Poledníčka jeho zřícení. Město má na novou podobu zámečku hotovou studii. Průběžně jej nechává očišťovat od náletových dřevin. V plánu je nyní archeologický průzkum.

Radnice usiluje o to, aby byl v majetku města. „Byl součástí lesů, které patřily Lesům ČR. My jsme zhruba dva roky pracovali na tom, abysme ho směnili za naše lesy. Když už to vše bylo domluvené, tak se změnilo to, že Lesy ČR to předaly Vojenským lesům, takže teď se ta jednání opakují,“ řekl místostarosta Ostrova Marek Poledníček (nez.).

Barokní lovecký zámeček vznikl v 18. století

Cílem je vytvořit ze zámečku nedaleko Ostrova turistické tábořiště a odpočinkové místo. Hlavní expozice by měla být zaměřena na téma lovectví. Vše je ve fázi návrhu, případné náklady by vyplynuly až z projektové dokumentace.

Barokní lovecký zámeček dali vystavět v letech 1738 až 1739 majitelé ostrovského panství, markrabata Ludwig Georg a August Georg z Baden-Badenu a Hochburku. Dnešní zřícenina stojí na návrší v nejvyšší části bývalé panské obory asi 1,5 kilometru od Mořičova. Majitelé stavbu opustili v 19. století, nyní je v havarijním stavu. Do blízkosti zříceniny se návštěvníci mohou dostat po naučné stezce po starých cestách okolo Ostrova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Mejdlowiki

Štítky ČR, správa, památky, Ostrov, zřícenina, lovecký zámeček, les, Lesy České republiky, Karlovarský kraj, zámek, Marek Poledníček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostrov chce zachránit zříceninu loveckého zámku u Mořičova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.