Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Medaile za zásluhy o bezpečnost dostali zachránci vodáků i poctiví chlapci

V Karlovarském kraji se rozdávaly medaile těm, kteří se zasloužili o bezpečnost druhých. Ocenění získali zachránci lidských životů, poctiví nálezci peněz i členové záchranných složek, již pomáhali druhým i v době mimo službu. Medaile převzala dvacítka občanů z rukou hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka a armádního generála ve výslužbě Petra Pavla.

Když se čtveřice vodáků pokusila 10. července 2021 sjet na lodi jez Černý mlýn na řece Ohři, nastala situace, kterou nikdo z přítomných nečekal. Plavidlo se při sjezdu převrátilo a všichni vodáci se dostali do nebezpečného vodního válce v hlubinách jezu. Protože nikdo z přítomných neměl záchrannou vestu a voda ve válci byla velmi silná, nedokázala se čtveřice ani udržet nad hladinou. 

Ze svízelné situace dostali vodáky čtyři zachránci, kteří si společně s dalšími obětavci zasloužili právě medaile za zásluhy o bezpečnost. Jan Mach, Radovan Pták, Michal Šiška a Josef Suchý se dostali na betonový pilíř jezu a pomocí záchranných pomůcek topící se osoby postupně vytáhli na břeh. Pro jednoho z dotyčných museli dokonce skočit přímo do vody. „Tímto zákrokem zachránili všem osobám ve vodě život. Dle vyjádření zasahujících hasičů přímo na místě vedl předchozí zásah nominovaných osob k přímé záchraně života,“ popsala mluvčí kraje Jana Pavlíková.

Krajské ocenění získala také trojice chlapců z Kynšperku nad Ohří, kteří si při prázdninové projížďce na kolech všimli peněz odložených na schodech. Poctiví hoši se financí nezmocnili a celý obnos, který čítal několik tisíc korun, se rozhodli odnést na policejní stanici. Protože se u peněz nenašly žádné doklady, nepodařilo se policistům nalézt pravého majitele. I přesto ale poctivost Matyáše Kočího, Ondřeje Dusíka i Martina Žofčína řádně ocenili a odměnili je předměty s policejní tématikou.

Medaile, které dotyční tento týden převzali, byly určeno těm, kteří v uplynulém období vykonali mimořádné činy a zasloužili se o záchranu zdraví i životů ostatních. Jejich nominaci navrhla buď jedna ze složek Integrovaného záchranného systému Karlovarského kraje, krajští radní, zastupitelé nebo veřejnost. „Je mi ctí se s vámi setkat a poděkovat za to, že jste v kritické situaci nezaváhali ani na vteřinu a pomohli druhým, když to nejvíce potřebovali. Je to obdivuhodná ukázka lidství a obětavosti, které si velmi vážíme,“ uvedl hejtman během předávání medailí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Karlovarský kraj

Štítky Karlovarský kraj, medaile, zásluhy, peníze, Petr Pavel, Petr Kulhánek, Jan Mach, Josef Suchý, Ohře, Jana Pavlíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Medaile za zásluhy o bezpečnost dostali zachránci vodáků i poctiví chlapci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.