Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tři kraje bojují o evropské miliardy, dělení na třetiny preferuje pouze jeden z nich

Karlovarský, Ústecký a Moravskoslezský kraj patří mezi takzvané uhelné regiony, jejichž přeměnu má z velké části financovat evropský Fond spravedlivé transformace. Pro Českou republiku bylo v tomto fondu alokováno 42 miliard korun, které se mají rozdělit mezi výše zmíněné regiony. A každý z nich chce logicky získat co nejvíce.

„Hejtmani Petr Kulhánek za Karlovarský kraj, Jan Schiller za Ústecký kraj a Ivo Vondrák za Moravskoslezský kraj řešili pohled jednotlivých regionů na poměrné rozdělení částky vyčleněné EU,“ uvedla Jana Pavlíková, mluvčí Karlovarského kraje.

Peníze by měly být rozděleny podle předem avizovaných kritérií ze strany Ministerstva pro místní rozvoj. Na to je v současné době ze strany kraj vytvářen určitý tlak, který jim má zajistit, co největší podíl.

„Každý z krajů přišel s vlastním návrhem na dělení dané alokace. Ze strany Ministerstva životního prostředí a Ministerstva pro místní rozvoj je připravován model, který zohlední kritéria popisující aktuální situaci v regionech z pohledu nezbytné transformace. Rozdělení alokace bude v dohledné době zveřejněno,“ uvedl na náš dotaz Vilém Frček z odboru komunikace Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

Karlovarský kraj se snaží navrhnout, aby podkladem pro rozdělení peněz byly jasné objektivní ukazatele, definující potřebu transformace území. K námi navrženým indikátorům, které zcela vyplývají z mechanismu rozdělení financí pro jednotlivé regiony EU, patří například zaměstnanost v sektorech útlumu, ekologické zátěže, emisní náročnost ekonomiky a další tvrdá data v souladu s metodikou MMR.

„Při rozdělení alokace mezi uhelné regiony není možné vycházet z rozlohy kraje a ani počtu obyvatel. Míra potřebnost transformace je v každém kraji jiná. Navíc některé regiony jsou dnes již v podstatě transformované, naproti tomu náš kraj změna struktury ekonomiky teprve čeká. V tomto smyslu jsme také oslovili ministryni pro místní rozvoj a ministra životního prostředí,“ uvedl Petr Kulhánek (STAN), hejtman Karlovarského kraje.

Ten dále přiznává, že pohled každého z regionu na poměr rozdělení financí se v zásadě liší, protože kraje se logicky snaží vybírat takové argumenty, které maximalizují jejich alokaci.

„My jsme k výchozímu uspořádání přistoupili otevřeně, argumenty jsme předložili objektivní, podložené zdrojovými daty. I přes odlišný pohled usilujeme o vzájemnou dohodu mezi dotčenými kraji. Východisko vidíme v tom, že aktivně vyzveme obě ministerstva, aby navrhla řešení vycházející z platné metodiky, ke kterému připravíme oponenturu. Tento postup by měl vyústit ve společné jednání hejtmanů a zástupců ministerstev pro místní rozvoj a životní prostředí,“ dodal Petr Kulhánek.

Karlovarský kraj proto opět osloví obě ministerstva s tím, že společné jednání považuje za nezbytné k dosažení spravedlivého a objektivního rozdělení alokace pro všechny tři regiony. Zástupci Karlovarského kraje původně požadovali, aby se dotace ve výši 42 miliard korun rozdělila na třetiny, což samozřejmě vedení obou dalších strukturálně postižených krajů nechce akceptovat. Vyjednávací pozice Karlovarského kraje je v těchto otázkách ale velmi složitá, jedná se totiž o nejmenší kraj v České republice, ve kterém žije nejméně obyvatel. Proto chce hejtman argumentovat jinými ukazateli, než je právě velikost kraje a počet obyvatel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky peníze, fond spravedlivé transformace, Karlovarský kraj, JTF, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Česko, Moravskoslezský kraj, Ústecký kraj, Petr Kulhánek, Evropská unie, Ivo Vondrák, Jan Schiller, Jana Pavlíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři kraje bojují o evropské miliardy, dělení na třetiny preferuje pouze jeden z nich  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.