Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Běloruská vlajka nad magistrátem nezavlaje, opozice ji vyvěsí v KV Aréně

Vedení karlovarské radnice se neztotožňuje s názorem některých opozičních zastupitelů a nevyvěsí běloruskou vlajku u magistrátu. Podle primátorky totiž místní úřady netvoří zahraniční politiku a nemají na ni ani vliv.

"Naprosto souhlasíme s názorem české vlády, české diplomacie a názorem Evropské unie. Volby v Bělorusku nelze označit za demokratické, ani svobodné a ani důvěryhodné. Na druhou stranu nevidím důvod, proč kvůli tomu vyvěšovat na místních úřadech, které netvoří zahraniční politiku ani na ni nemají vliv, vlajku státu, který se ke svým občanům a demokratickým hodnotám nechová zrovna dobře.  Jestli chceme podpořit demokracii v Bělorusku, udělejme to jako Evropané, ne jako lokální politici,“ uvedla ve svém prohlášení primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

Nesouhlasné stanovisko vedení města opozice očekávala, neboť toto rozhodnutí označila tradičním. Opoziční zastupitelé se tedy rozhodli vyjádřit svůj názor k otázce veřejně na zasedání zastupitelstva města, které se bude konat 8. září v KV Aréně.

„Protože na iniciativu kolegů k vyvěšení historické běloruské vlajky na budově magistrátu vedení města reagovalo jako tradičně negativně, tak je potřeba to učinit opět pirátsky na jednání zastupitelstva. Vlajka pořízena,“ reagoval opoziční zastupitel Jindřich Čermák (Piráti).

Vlajku Běloruska v minulých dnech vyvěsili například v Brně, Olomouci nebo Plzni. Na mnoha místech se konaly také demonstrace jako vyjádření podpory občanské společnosti a obětem represe v Bělorusku především v souvislosti s letošními prezidentskými volbami. Ty podle volební komise drtivě vyhrál autoritářský prezident Lukašenko. Volbám však nemohli přihlížet nezávislí pozorovatelé. Podle výzkumů zorganizovaných občanskou společností vyhrála naopak s výsledkem okolo 80% kandidátka Světlana Tichanovska.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky svoboda, Bělorusko, podpora, vlajka, opozice, magistrát, Karlovy Vary, KV Arena, radnice, Evropská unie, Vláda ČR, Andrea Pfeffer Ferklová, ANO 2011, Alexandr Grigorjevič Lukašenko, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Běloruská vlajka nad magistrátem nezavlaje, opozice ji vyvěsí v KV Aréně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.