Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Krizový štáb Karlovarského kraje dnes řešil uzavření hranic a zřídil novou informační linku pro veřejnost

V Karlovarském kraji zůstane od půlnoci z 13. na 14. března 2020 v provozu jen hraniční přechod v Pomezí nad Ohři, částečně pak přechod ve Vojtanově. Cestovat do ČR a do rizikových oblastí ale budou moci jen ti lidé, na které se vztahují výjimky stanovené usnesením vlády.

Ostatních 11 přechodů zůstane pro cestující z i do republiky uzavřeno. Kraj také dnes večer obdrží první dodávku respirátorů ze zásob ministerstva zdravotnictví. Občanům kraj nabídne novou informační linku a posílí odběrovou skupinu zdravotníků a záchranky. Na jednání krizového štábu se na tom shodl hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis se zástupci složek Integrovaného záchranného systému, s krajskými hygieniky i celníky.

Podle informací krajského policejního ředitele Petra Macháčka bude hraniční přechod v Pomezí nad Ohří otevřen 24 hodin a 7 dní v týdnu. „Ve Vojtanově bude přechod v provozu od 5 hodin ráno do 23 hodin večer. Do republiky budou moci přicestovat jen Češi a cizinci s trvalým pobytem a pobytem delším než 90 dnů. Ze země do Německa se v našem kraji dostanou jen ti, na které myslí výjimka stanovená vládou a nařízením obecné povahy ministra vnitra, tedy pendleři pracující v dosahu 100 kilometrů od hranic. Ve spolupráci s hasiči, celníky budeme pokračovat jako dosud.  Na přeshraničních stezkách a cyklotrasách chceme se samosprávami domluvit umístění takových technických prostředků, které by bránily přechodu. V jedné denní směně trvající 24 hodin se vystřídá na hranicích v našem kraji 80 policistů,“ upřesnil Petr Macháček.

Kraj během dnešního večera očekává závoz ochranných pomůcek od ministerstva zdravotnictví. „Mělo by jít podle našich informací asi o 1500 kusů respirátorů FFP3, které dostanou v první řadě nemocnice, kde se slouží pohotovosti, tedy v Karlových Varech, v Sokolově a v Chebu, dále zdravotničtí záchranáři a praktičtí lékaři.  S distribucí respirátorů nám pomůže Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje, kterému bych chtěl za toto řešení velmi poděkovat. Tři skupiny rozvezou respirátory do ordinací, aby lékaři nemuseli přerušit poskytování zdravotní péče a cestovat pro respirátory na krajský úřad,“ vysvětlil hejtman Petr Kubis a dodal, že se kraji od jednoho z místních dodavatelů podařilo získat dalších 1000 kusů respirátorů FFP2, které jsou rovněž plnohodnotnou ochrannou pomůckou pro zdravotníky i poskytovatele sociálních služeb.

Na kraj se také obracejí hoteliéři a provozovatelé wellness služeb s dotazy, zda mohou své provozy nechat otevřené. „Zatím platí, že v případě, kdy jsou poskytovány takové služby jako lázeňská léčebně rehabilitační péče na základě indikace lékaře a pod jeho dohledem, nevztahuje se pak na tyto provozy zákaz, jako je to v případě wellness služeb. V místě však smějí být jen pacienti daného zařízení a vždy je nutné  dodržovat pravidlo přítomnosti maximálně 30 lidí včetně personálu,“ dodal hejtman.

Namísto jedné odběrové skupiny, jež provádí přímo v domácnostech po dohodě s hygieniky odběry u lidí s podezřením na nákazu koronavirem, budou počátkem příštího týdne v terénu dvě skupiny. „V současnosti vyjížděla jedna odběrová skupina z Karlových Varů, nyní bude mít druhá stanoviště v Chebu, k dispozici budou tedy celkem 2 sanity se sestřičkami z karlovarské a chebské nemocnice, které budou provádět odběry. Zmenší se tak území, po němž zatím jezdila jedna skupina a počet odběrů by se mohl navýšit na 30 a více za den,“ vysvětlil krajský radní Jan Bureš.

Kraj také zřídí další informační linku k poskytování informací lidem o krizových opatřeních, které vláda zavedla v souvislosti s nouzovým stavem. Jde především o dotazy ke kontrolám na hranicích, k zákazu akcí a návštěv různých provozoven. Linka 601 214 174 bude v provozu každý den od soboty 14. března od 8:00 do 15:00 hodin. Informační linky rozšířila i Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje a nová čísla najdou zájemci na jejích internetových stránkách. Speciálně pro seniory a chronicky nemocné kraj vytvořil leták se základními informacemi. Dostanou jej sociální zařízení, města a obce, lékárny a k dispozici bude i na internetu.

Podle informací krajských epidemiologů je také nově v Karlových Varech v provozu laboratoř, která vyšetřuje odebrané vzorky na nákazu koronavirem. Doba zjištění výsledků se tak podstatně zkrátí. Na území Karlovarského kraje je aktuálně stále jen 1 případ onemocnění COVID-19.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jana Pavlíková

Štítky koronavir, bezpečnost, Karlovarský kraj, hejtman, krizový štáb, respirátor, vláda, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Petr Kubis, Petr Macháček, COVID-19, Karlovy Vary, Jan Bureš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krizový štáb Karlovarského kraje dnes řešil uzavření hranic a zřídil novou informační linku pro veřejnost  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.