Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Klínovec chce více investovat do efektivnějšího zasněžování i do úspor energií

Největší lyžařský areál v Krušných horách na Klínovci chce více investovat do efektivnějšího zasněžování i do úspor energií. V plánu jsou modernější zasněžovací systémy a technologie na měření sněhu. Areál chce do budoucna postavit i malou vodní elektrárnu. Náklady na energie areálu od loňského roku prudce vzrostly. Zatímco loni zaplatil 18 milionů korun, letos počítá s náklady mezi 40 až 50 miliony korun, a to jen díky zastropování cen. Finanční ztráta letos dosáhne desítky milionů korun, řekl manažer obchodu a strategie areálu Klínovec Martin Koky.

Nejnákladnější pro areál je technické zasněžování. V letošní sezoně musel navíc kvůli proměnlivému počasí zasněžovat mnohem více než obvykle, což bude podle Kokyho i v dalších sezonách častější. Investovat proto musí do efektivního zasněžování.

Klínovec letos pořídil již druhou rolbu s technologií Snowsat, která ukazuje výšku sněhu na sjezdovkách. Díky ní lze lépe zorganizovat zasněžování i výjezd roleb. Ušetří až desítky milionů korun ročně za energie i pohonné hmoty. Každoročně areál investuje také do modernizace technologií, například sněžných děl a tyčí, které mají menší spotřebu energie.

Do budoucna chce jít Klínovec cestou výroby vlastní elektřiny. Na sousedním připojeném areálu Neklid plánuje výstavbu přečerpávací vodní elektrárny. V horní části by postavil velkou retenční nádrž o objemu až 23 tisíc metrů krychlových a pod ním, 240 metrů spádem, jsou už další nádrže, ke kterým by se navíc vybudovaly ještě další dvě velké. Díky tomu by mohl být celý areál energeticky soběstačný. „Ne ve chvíli, kdy se zasněžuje, ale energii, kterou vyrobíme malou vodní elektrárnou a dokážeme distribuovat do sítě přes ČEZ, tak bychom v zimě zase odebrali," řekl za areál Jaromír Hradil. Spotřeba energie v areálu za celoroční provoz je zhruba 3,6 gigawatt. Náklady na stavbu se pohybují od 100 do 150 milionů korun.

Klínovec, který nabízí více než 30 kilometrů sjezdovek všech obtížností, investoval do zasněžovacích systémů za posledních deset let přes miliardu korun. Za poslední dva roky, navzdory omezení kvůli epidemii koronaviru, šlo o 70 milionů korun. Za celou zimní sezonu ho navštíví v průměru 330 tisíc lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skiareál Klinovec

Štítky Lyžování, Rekreace, Investice, Ekologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klínovec chce více investovat do efektivnějšího zasněžování i do úspor energií  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.