Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V karlovarském depozitáři se připravuje nové asistenční centrum pro běžence

Karlovarští hasiči připravují prostory v depozitáři krajské knihovny, kde od 1. května začne fungovat nové asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky. Jeho kapacita bude zhruba 100 odbavených lidí za den. Původní místo, karlovarská KV Arena, se uvolní pro své plánované aktivity.

Příliv uprchlíků dál v regionu slábne, zmenšená kapacita nového centra tak bude dostačující, řekl dnes mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

„Veškeré činnosti, které byly v tom původním prostoru, tak budou i zde. Každý uprchlík si zde vyřídí základní agendu, od ubytování přes povolení k pobytu až po úřad práce, zdravotní pojišťovnu a také bankovní účet,“ řekl Kasal.

Součástí centra bude také dočasné nouzové přístřeší s 30 lůžky. Umístěné bude ve vytápěném stanu v atriu budovy. Další přistavený stan bude sloužit jako čekárna pro uprchlíky. K dispozici bude také výdej základní humanitární pomoci. Kvůli nižšímu zájmu ale bude centrum již bez odpočinkové zóny, dětského koutku a nebude zajištěna strava. Otevřené bude denně od 8:00 do 18:00.

Nedávno postavený depozitář se nachází v areálu krajských institucí v karlovarské části Dvory. V areálu budou rozmístěné tabule s informacemi v ukrajinském jazyce, aby lidé centrum bez problému našli. V těsné blízkosti je k dispozici krajské pracoviště úřadu práce.

Kraj ve spolupráci s neziskovou organizací Člověk v tísni vytvořil pro příchozí Ukrajince informační leták, který jim pomůže najít kvalifikovanou práci a vyvarovat se přijetí pochybných pracovních nabídek. V letáku jsou odkazy na internetové stránky s pracovními nabídkami. K dispozici bude na krajském webu a zároveň bude rozeslán do všech obcí a měst.

Asistenční centrum za dobu fungování odbavilo 12.600 běženců. Ubytování zajistilo zhruba 3250 lidem. Největší nával byl v polovině března, kdy přicházelo 700 lidí za den. V poslední době s poklesem uprchlické vlny centrum využívá několik desítek lidí denně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kr-karlovarsky

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, boje, Karlovarský, FOTO, uprchlík, KV Arena, Martin Kasal, Úřad práce České republiky, Člověk v tísni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V karlovarském depozitáři se připravuje nové asistenční centrum pro běžence  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.