Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Karlovarské kulturní léto představí i laboratoř Svět bez kouře

Bohatý program Karlovarského kulturního léta, jehož součástí je řada koncertů, divadelních představení a výstav, rozšíří od konce července interaktivní laboratoř Svět bez kouře. Tato unikátní laboratoř virtuálního vědce, profesora Dohořela, bude do konce srpna umístěna ve Dvořákových sadech. Srozumitelnou formou přibližuje dospělým kuřákům a jejich blízkým výzkum a vědu stojící za moderními bezdýmnými nikotinovými alternativami, a jak mohou pomoci zlepšit kvalitu života bez cigaret a cigaretového kouře. 

Od června do září se v rámci Karlovarského kulturního léta uskuteční téměř každý den atraktivní kulturní akce. Obyvatelé i návštěvníci Karlových Varů si mohou vybrat z koncertů vážné i populární hudby, divadelních a filmových představení, komentovaných prohlídek nebo výstav. 

„Karlovy Vary se rozhodly být prvním městem v České republice, které ponese titul „Město bez kouře“. Cílem projektu je snaha motivovat nejen občany našeho města, ale i jeho návštěvníky, aby udělali krok směrem k odvykání kouření,“ říká Andrea Pfeffer Ferklová primátorka města Karlovy Vary. „Vítáme každou edukativní akci, která kuřáky informuje, jak udělat změnu k lepšímu ve svém životním stylu. Proto jsme rádi, že součástí Karlovarského kulturního léta je i virtuální profesor Dohořel se svou laboratoří. Je to něco zcela nového a ojedinělého a jsem ráda, že podobný projekt se povedlo umístit právě do centra našeho města. Věřím, že návštěvníci získají nové informace a uvědomí si zdravotní rizika kouření,“ upřesňuje Andrea Pfeffer Ferklová.

Dospělí návštěvníci se v prostředí laboratoře virtuálního profesora Dohořela dozví, jaká jsou hlavní rizika spojená s kouřením klasických cigaret, a co se děje při procesu spalování tabáku. Seznámí se také s hlavními fakty o nikotinu, stejně jako s principy fungování moderních bezdýmných alternativ ke klasickým cigaretám a s rozdíly mezi nimi. Průvodcem je jim virtuální popularizátor vědy, profesor Dohořel, který jednotlivá fakta srozumitelně vysvětluje v sérii tematických videí. 

Každý dospělý kuřák má právo na přístup k vědecky podloženým informacím o bezdýmných alternativách, které jsou pro jeho zdraví oproti klasickým cigaretám prokazatelně lepší volbou. Proto nyní přichází iniciativa Svět bez kouře. Jejím prostřednictvím se českým kuřákům názorně vysvětluje rozdíl mezi hořením a zahříváním, co s sebou hoření přináší, a proč nastal čas zvážit lepší alternativy. 

Originální v Česku vyvinutá laboratoř využívá nejmodernější technologie, jako jsou digitální rentgeny a holografické boxy. Výjimečné je zejména využití technologie Motion Capture, díky které ožívá postava samotného profesora Dohořela. Zatímco hlas a pohyb mu propůjčil herec Marek Němec, je tato technologie využita k záznamu pohybů jeho těla a hlavy, které jsou následně přeneseny na předem vytvořený digitální model. V případě Světa bez kouře je tak využití Motion Capture posunuto až na možnost živého rozhovoru s virtuální postavou. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto svetbezkoure.cz

Štítky svět bez kouře, kouření, Karlovarské kulturní léto, laboratoř, léto, cigareta, Karlovy Vary, koncert, výstava, Andrea Pfeffer Ferklová, Česko, divadelní představení, Marek Němec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarské kulturní léto představí i laboratoř Svět bez kouře  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.