Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Unikátní botanická zahrada se opět otevřela veřejnosti, počasí ji zatím moc nepřeje

Poslední velká akce se tu uskutečnila loni v září. V říjnu už musela botanická zahrada v Bečově nad Teplou uzavřít své brány. O rostliny se pracovníci museli ale nadále starat a peníze připravené na nové projekty zmizely v nákladech na udržení sbírek při životě. Od pondělí se zahrada opět otevřela pro širokou veřejnost, počasí ale návštěvnosti zatím nepřeje.

„Poslední velká událost pro veřejnost byly na začátku září Retro hrátky a od té doby nic. Ani semináře, kulturní a společenské akce nebo akce pro školy, na které jsme zaměřený. Naposledy jsme návštěvníky přivítali loni v říjnu,“ shrnul úvodem ředitel bečovské botanické zahrady Jiří Šindelář.

Zahradě museli přesto věnovat pořád stejnou pozornost jako kdyby byla otevřená. Na podzim se proto vrhli na osazování vodní nádrže sbírkou leknínů. V budoucnu by to měla být jedna z největších vodních zahrad v republice.

„Jak dobře to přezimovalo uvidíme během měsíce, protože letošní zima byla poměrně velká. Letos jsme dovezli také tisíc druhů kultivarů růží, přičemž polovinu máme zasazenou. Druhá polovina čeká až bude příznivější počasí. Zaměřili jsme se také na úklid, čistili jsme cesty, dali jsme nové písky na pláže. Kontinuálně se pracuje, ale není to taková radost jako dřív,“ postěžoval si Šindelář.

Udržovat zahradu je ale pro její správce poměrně složité. Provozní peníze, které jdou ze vstupného nebo prodeje suvenýrů, chybí. Propad příjmů za minulý rok činí 800 tisíc korun. Část se podařilo hradit z kompenzací a covidových programů. I tak je ale zahrada stále v mínusu zhruba 400 tisíc.

„Vypadá to, že si vláda myslí, že náš problém vyřešila tím, že nás prostě otevřeli. Ale tak to není. Některé projekty musely jít stranou. Chtěli jsme například vybudovat klubovny pro klubovou činnost dětí. To jsme zatím zrušili a pak tu byl ještě projekt na vybavení ekocentra, a to jsme zatím odložili. Až budeme mít nějaké provozní peníze, tak se k tomu vrátíme,“ uvádí ředitel zahrady pár příkladů.

První den Velkého návratu - hustě sněží, 1,3°C. Zatím bez prvního návštěvníka…Ale díky chladu na vás květy jarních cibulovin zatím čekají.

Zveřejnil(a) Bečovská botanická zahrada dne Pondělí 12. dubna 2021

První den znovuotevření se zahradě moc nevydařil. Sněžení a teploty lehce nad nulou davy lidí rozhodně nepřilákaly. Podle meteorologů se oteplení dočkáme zhruba za týden.

„Díky chladnému počasí je vegetace zatím málo vyvinutá, takže když návštěvníci dorazí za 14 dní, tak zcela určitě ještě stihnout všechny jarní květy,“ láká ředitel zahrady.

Zahrada a příroda zkrátka na své návštěvníky čeká. Otevřeno zde mají během dubna každý den od 9 do 17 hodin.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bečovská botanická zahrada

Štítky botanická zahrada, Bečov nad Teplou, turisté, zahrada, koronavirus, peníze, Jiří Šindelář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní botanická zahrada se opět otevřela veřejnosti, počasí ji zatím moc nepřeje  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.