Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Řemeslníci pracují na obnově kamenného mostu v Aši, jedná se o nejstarší stavbu ve městě

Pod dohledem památkářů pracují dělníci v Aši na opravě kamenného mostu z roku 1724. Práce jsou součástí nyní probíhajících úprav rozsáhlého parku mezi radnicí a Okružní ulicí za více než 53 miliónů korun, hotovo by mělo být v polovině listopadu.

Most nedaleko radnice je nejstarší stavbou v Aši. Pochází z roku 1724, za tři roky tedy oslaví tři sta let od výstavby. Už několik desetiletí nefunkční stavba kdysi sloužila k překlenutí příkopu mezi starým a novým evangelickým hřbitovem. V jeho části byly ale v 70. letech minulého století zbudovány tenisové kurty.

„Masivní silniční most s jediným obloukem o rozpětí asi 3,5 metru, délce deseti metrů a šířce 4,5 metru byl v 18. století postaven při rozšiřování hřbitova. Poté, co zdejší evangelický kostel v roce 1960 vyhořel a následně byl zbořen a hřbitov zrušen, přestal být most funkční," vysvětlil mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.

Památkovou ochranu získal most v roce 1987. V současné době je jeho stav žalostný. Z mostního oblouku i stěn se uvolňují kameny. Během rekonstrukce by měla zmizet betonová madla a odtok vody. To všechno ty by měla nahradit řešení, která by odpovídala původnímu charakteru stavby. Úprav by se mělo dočkat i nejbližší okolí.

„Okolní terén se zbaví náletové zeleně, sníží se úroveň terénu u spodní části mostu, obnažena bude původní dlažba na mostovce. Chybějící části mostu se dozdí, počítá se také s očištěním a konzervací povrchů. Stávající asfaltový chodník vedoucí pod mostem bude nahrazen dlažbou, která je vhodnějším materiálem," uvedl před časem Vrbata.

Obnova této na Aš unikátní stavby je součástí projektu nazvaného Park historie, který zahrnuje kromě mostu také jeho širší okolí, ohraničené ulicemi Kaplanka, Na Příkopech a Okružní. Nově zde také vznikne pietní místo, které by mělo připomenout nedávnou historii i osud starého hřbitova. Součástí prací je také stavba chodníků, zpevnění cest i sadové úpravy.

Tento projekt vznikl díky spolupráci Aše se sousedním Bavorskem a Selbem. Na úpravu parku získala Aš dotaci ve výši 1,5 milionu eur, což je zhruba polovina celkových nákladů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MÚ Aš

Štítky historie, památka, rekonstrukce, obnova, , most, radnice, hřbitov, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řemeslníci pracují na obnově kamenného mostu v Aši, jedná se o nejstarší stavbu ve městě  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.