Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Cheb chce zabojovat proti světelnému smogu, památkové objekty dočasně zhasnou

Nasvícení historických a významných budov či objektů je oblíbený způsob, jak zatraktivnit prostředí města v nočních hodinách. Podobně jako pouliční osvětlení je i tohle nezanedbatelným zdrojem světelného znečištění. K několikadennímu pokusu nyní přikročili v Chebu, kde památkové objekty až do 18. dubna nebudou v noci nasvícené. Vše pak chtějí vyhodnotit spolu s občany, kteří z valné části toto rozhodnutí vítají.

Pojem "světelné znečištění" se v posledních letech čím dál více skloňuje. Dopady světelného smogu jsou různorodé. Od plýtvání energií, přes fakt, že hvězdy už lidé ve městech nemají šanci spatřit. Velký vliv to má také na živočichy, kterým umělé osvětlení narušuje jejich denní biorytmus i orientaci v prostoru.

„Vlivem světelného znečištění může dojít i ke změně kvality vody v důsledku narušení trofického řetězce. Umělé světlo v noci má vliv i na floru. Přítomnost nadměrného množství světla v noci může u rostlin způsobit předčasné olistění, pozdní opad listů. Tyto efekty byly pozorovány zejména u stromů ve městech,“ vysvětlují odborníci ve svém projektu Světelné znečištění.

Oblíbeným způsobem, jak udělat prostor v městské zástavbě atraktivním je ten, že se zkrátka nasvítí zajímavé budovy či například sochy. Dnes už se do popředí dostávají šetrné budovy a ruku v ruce by s tím mělo jít i ohleduplné exteriérové osvětlení. Na to začali poukazovat i obyvatelé Chebu. Radnice se proto rozhodla provést pokus.

„Na základě požadavků veřejnosti na snížení světelného smogu, zejména v městské památkové rezervaci, rozhodlo vedení města o dočasném omezení nasvícení památkových objektů. Do 18. dubna letošního roku proto dojde k jednorázovému vypnutí nasvícení památkových budov. Dočasné omezení nasvícení má za cíl posoudit možnost úpravy časového rozmezí nasvícení během celého roku 2021,“ uvedla mluvčí chebské radnice Simona Liptáková

Během té doby chtějí na městě vyhodnotit dopady snížení osvětlení a v budoucnu například přistoupit k omezené době, kdy budou památkové objekty nasvícené. Své názory a další podněty, jak tuto situaci zlepšit, mohou lidé posílat na email simkova@cheb.cz.

Zajímáte se více o tuto problematiku? Podívejte se na dokument českých studentů Hledání ztracené tmy

Podle odborníků je mnoho situací, kdy špatně nasvícený objekt přináší více škod než užitku. Extrémem jsou například i nasvícené stěny průmyslových hal, kde se o unikátní architekturu vůbec nejedná.

„Budovy i ostatní objekty by měly být nasvětlovány vždy směrem shora dolů, je-li to možné. Pouze takový způsob osvětlení může zajistit, že světlo, které mine osvětlovaný objekt, nebude unikat do širokého okolí ani na oblohu. Nasvětlování zdola by mělo být používáno pouze tehdy, kdy je jiný způsob technicky neproveditelný či příliš komplikovaný. Například osvětlení vysoké věže kostela,“ dodávají.

Taktéž je podle nich nepřijatelné, aby špatně nakloněné světlomety zasahovaly lidem do oken bytů či oslňovaly projíždějící řidiče.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MÚ Cheb

Štítky světelný smog, Cheb, pokus, světelné znečištění, památky, smog, osvětlení, znečištění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cheb chce zabojovat proti světelnému smogu, památkové objekty dočasně zhasnou  |  Chebsko  |  Z kraje  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.